Gestoofde prei met Scheldelander ham en geitenkaas

Gestoofde prei met Scheldelander ham en geitenkaas

Beenham en roomkaas is ook lekker

Er worden veel oproepen gedaan om naar de kleine winkeliers te gaan. En die oproepen snap ik heus wel. De grootgrutters gaan het wel redden, maar de bakker om de hoek, naast de slager en groenteboer die hebben het moeilijk. Maar in mijn dorp is een ander probleem. De bakker zit niet letterlijk om de hoek. En naast de bakker zit al helemaal geen slager laat staan een groenteboer. Daar moet ik voor op stap. Niet dat ik de hele dag binnen zit. Want ik doe ook boodschappen en ga wandelen met mijn man. Maar om nou naar andere dorpen te gaan rijden voor die boodschappen, tja... Juist, dat is niet verstandig in deze tijd. Dus ik haal mijn weekendgebak bij de warme bakker en ook het brood. Gewoon omdat ik het supermarktgebak niet te kanen vind. Slaat nergens op een taart die een week houdbaar is. 

Waar ik wel naar kijk wanneer ik in de supermarkten boodschappen doe, checken wat het land van oorsprong is. En graag ontdek ik lokale producten. En zo kwam ik die Scheldelander ham tegen in de Jumbo. Het is een product wat gemaakt wordt met zeezout en dicht bij mij in de buurt. Dus een kleine vervoer-voetafdruk. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend lekker. Dus als ik ham wil of Zeeuws spek, dan koop ik dat van deze producent. En zo doe ik ook iets aan het bestaansrecht van een kleine ondernemer.

Wanneer ik groente koop, koop ik zoveel mogelijk groenten uit eigen land. En anders uit Europa. Net als het fruit. Het voordeel is ook dat je dan gelijk seizoensgericht eet. Goed voor de producent en je portemonnee. Al steun ik geen kleine lokale ondernemer. Ik steun wel mijn eigen landgenoten die de groente en fruit met hart en ziel kweken. 

En nu op naar het recept, genoeg gepreekt. Prei is lekker met ham en kaas. En samen met de linzen een volwaardige maaltijd. Simpel, smaakvol - alleen niet snel want de prei moet echt even stoven. En dat komt uit, want tegenwoordig heeft iedereen een beetje extra meer tijd om thuis te besteden. 
gestoofde prei met ham en kaas
Scheldelander ham wordt gemaakt met zout uit de Oosterschelde
Recept is voor twee personen. 

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel olie
  • 3 preistengels ongeveer 500 gram
  • 1 eetlepel biologische bouillonpoeder zonder gist
  • water
  • 1 eetlepel Al Andalus Jonnie Boer/Euroma
  • 1 blikje linzen ongeveer 250 gram
  • 100 gram ham
  • 1 duo verpakking geitenkaas
  • vers gemalen peper
Zo bereid je het!

  1. Verwarm de olie in een grote pan waar je een deksel op kan leggen. 
  2. Halveer de preistengels en snijd ze dan in niet te kleine stukken. Was goed het zand eruit. Schud het meeste water eraf en doe dan in de pan bij de warme olie. 
  3. Laat de prei zacht worden op een kleine hittebron. 
  4. Wanneer de prei zacht is geworden schep dan de bouillonpoeder erop en giet zoveel water in de pan tot de prei net onder staat. Leg het deksel op de pan en laat rustig stoven. Ongeveer 20 minuten. Til zo nu en dan het deksel op om te kijken of er nog vocht genoeg in de pan zit. 
  5. Haal de kaas en de vleeswaren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. 
  6. Wanneer de prei zacht is, haal dan het deksel van de pan. Strooi de Al Andalus kruiden erbij en de linzen. 
  7. Laat nog 10 minuten stoven. De linzen worden nu ook warm. 
  8. Schep de prei-linzenschotel op twee borden. Verdeel de ham en de kaas. 
  9. En dan...AAN TAFEL!!! 
Bouillonpoeder zonder gist

Al Andalus
Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Wil je een reactie achterlaten? Dat kan. je reactie wordt niet getoond op de website

Liken is delen.


Wil jij mij een pleziertje doen?
Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs... Share if you like... Thank you!

Mijn insta-foto's 

Share by: