Vegan mayonaise

06-06-2022

Recept heb ik eerder gepubliceerd op een andere, inmiddels verwijderde website op 10-01-2019

Vegan mayonaise


Mayonaise zonder ei

Gebakken aardappelen met mayonaise. Alleen is dit mayonaise zonder ei. Wel met olie en mosterd. Het ei heb ik vervangen voor een plantaardig product. Dit is dus een vegan recept.


Tradioneel recept

Normaal wordt mayonaise gemaakt met eigeel, mosterd, azijn of citroensap en olie. Uiteraard ook peper en zout. Of andere smaakmakers. Maar mensen die vegetarisch eten of veganistisch eten gebruiken geen ei. Daar is de traditionele mayonaise niet aan besteed.

 

Aquafaba

Gelukkig zijn er andere manieren om ei-vrije mayonaise te maken. Hiervoor wordt het vocht van de kikkererwten of andere bonen gebruikt. Dat vocht wordt aquafaba genoemd. Aqua is water, faba is boon.

Aquafaba kan je ook opkloppen en gebruiken om meringue van te maken. Maar ook om chocolademousse van te bereiden.


No waste

Eigenlijk is dit ook een no-waste recept. Daar waar je normaal gesproken het kikkererwtenvocht in het riool giet, bewaar je het. Als je kikkererwten afgiet, bewaar dan het vocht in de vriezer. Zelf giet ik het in een ijsblokvormpje. Zo heb ik altijd op voorraad.

Heel goed ook voor je ecologische voetafdruk.

Aqua is water, faba is boon.

Recept is voor twee personen.

Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.


Wat heb je nodig?

 


  • 1 theelepel mosterd - ik koos voor grove mosterd, dat zijn de pitjes die je ziet
  • paar druppels citroensap of wat azijn
  • 3 eetlepels kikkererwtenvocht
  • ± 200 milliliter olie naar smaak - ik koos voor zonnebloemolie omdat die neutraal van smaak is
  • peper en zout naar smaak of misschien wel wat tabasco

 

Zo bereid je het!



  1. Meng de mosterd met het citroensap. Klop met de mixer of hand.
  2. Voeg de kikkererwtenvocht ook wel aquafaba toe en blijf kloppen op lage stand.
  3. Schenk beetje bij beetje, net als bij mayonaise met ei de olie toe.
  4. Wanneer alle olie is toegevoegd, kan je wat harder gaan kloppen.
  5. Voeg naar smaak peper en wat zout toe. Vergeet niet, in het vocht van de kikkererwten zit ook al zout.

Klik op de button hiernaast om de tekst van dit recept te downloaden.


Wil je mij iets vragen. Of heb jij misschien een hele goede tip. Plaats dat hiernaast of hieronder. Daar krijg ik bericht van via facebook. En dan kan ik daar reageren. Wat ook weer hier wordt getoond. Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen

Liken is delen.
Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Share by: