Tiramisu-ijs


 13-07-2023

Dit blog is eerder gepubliceerd op een ander platform - 05 juli  2019

Tiramisu-ijs


IJstijd

Op zomerse dagen lust ik best heel graag een ijsje. Dat geef ik gewoon toe. Voordat ik ziek werd maakte ik zelf ijs. Dat blijft gewoonweg het lekkerste. Maar als tweede lekkerste ijs, is die van de warme bakker bij mij op het dorp. Het gebak is er zalig van. En zo nu en dan een ijsje van deze ondernemer is ook echt heerlijk. Vers gedraaid en vers uitgeschept. Op is op. Dat vind ik ook zo prettig.


Vla maken

IJs maken begint bij verse producten. Je maakt eerst de vla en dat doe je met verse eidooiers. Check echt de datum. Met oude eieren wordt het nooit zo lekker. De vla is gegaard eigeel. Daarmee voorkom je darmproblemen.


Vla garen

Hoe weet je wanneer je vla gaar is. Daar is een hele simpele methode voor. Je bent de substantie al een tijdje aan het garen. Je merkt ook dat het dikker gaat worden. Steek dan eens een lepel in de massa. Trek met je vinger aan de bolle kant, met je vinger vanaf de steel naar beneden een streep door de vla. Wanneer de massa niet doorloopt is de vla gaar.


IJsmachine

Toen ik dit dessert maakte had ik nog een ijsmachine. Dan is het al ijs wanneer je de tiramisu gaat opbouwen. Het voordeel is dat de lange vingers er niet doorheen zakken. Heb je geen ijsmachine verdeel dan het ijs over twee of drie bakken. Zet in de vriezer en ga er na 15 minuten met een vork door. Hierdoor krijg je geen ijskristallen. Je merkt ook of het ijs steviger begint te worden. Je kan dan laag voor laag gaan opbouwen. Laat de ene laag eerst weer wat aanvriezen voordat je de andere laag erop doet. Ook een heerlijk dessert om met kerst te serveren.


Tiramisu ijs - recept

Recept is voor twee personen.

Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.

 Ook een heerlijk dessert om met kerst te serveren.

Wat heb je nodig



  • 250 milliliter volle melk
  • 1 vanillepeul
  • 4 eieren
  • 50 gram suiker
  • ¼ liter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram chocoladedruppels (melk of puur, naar eigen smaak)
  • 50 gram mascarpone
  • 3 zakjes oplos-espresso*
  • 100 milliliter heet water
  • 1 verpakking lange vingers
  • cacaopoeder




Zo bereid je het!


  1. Verwarm de melk met de inhoud van de vanillepeul én de peul tot op de melk een vel verschijnt. Zet dan de hittebron uit. Laat een beetje afkoelen. 
  2. Breng in een pan water aan de kook. 
  3. Scheid de eidooiers van het eiwit.** 
  4. Voeg het suiker toe en klop goed door. 
  5. Zet de kom op de pan met het hete water (=au bain Marie - het hete badje van Marie).
  6. Voeg een beetje van de melk toe. Klop door. 
  7. Wanneer de melk is opgenomen giet dan weer wat melk erop. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen en je een mooie egale massa hebt. 
  8. Blijf roeren tot de vla gaat binden. Zorg dat je de tijd hiervoor hebt en blijf erbij. 
  9. De vla testen op gaarheid lees je hieronder in de vetgedrukte tekst.
  10. Doop een lepel in de vla. Ga met je vinger over de bolle kant van de lepel en trek een lijn. Wanneer het niet uitvloeit is je custard gaar. 
  11. Giet over in een schaaltje, dek de vla af met plastic folie tegen een vel. Laat afkoelen. Maak dit het liefst een dag ervoor. 
  12. Klop de slagroom het het zakje vanillesuiker meer dan lobbig. 
  13. Klop de afgekoelde vla door en spatel de geklopte slagroom erdoor. 
  14. Meng de chocoladedruppels erdoor. 
  15. Klop de mascarpone los en meng ook door de vla-slagroom. 
  16. Wanneer je een ijsmachine hebt, doe je deze massa erin en laat de machine draaien tot het ijs is. 
  17. Heb je geen ijsmachine. Ga dan laag voor laag opbouwen. Laat steeds een laag aanvriezen, anders zakken de lange vingers erdoor. 
  18. Maak de koffie klaar door 3 zakjes espresso met het hete water te mengen. Doe in een schaal. 
  19. Doop de lange vingers in de koffie, laat de koffie goed indringen. En de koffie koelt gelijk af.
  20. Leg een laag lange vingers in de schaal. 
  21. Strijk dan een laag van de vla-slagroom-massa erop. 
  22. Herhaal dit nog eens. 
  23. Zet de schaal in de vriezer. Probeer er vast porties van te snijden. 
  24. Haal het ijs ongeveer 15 minuten voor het eten uit de vriezer. Zet in de koelkast. 
  25. Bestrooi voor het opdienen met echte cacaopoeder. 
  26. En dan...GENIETEN MAAR!!

Neem contact met ons op

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je  ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen

Liken is delen.
Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Share by: