Polenta met voorjaarsgroenten


23 januari 2024

 Eerder gepubliceerd op een andere site 13 juni 2019

Polenta met voorjaarsgroenten

 

Polenta

Het was alweer een tijdje geleden dat wij polenta hadden gegeten. Wij vinden het echt heerlijk. Polenta zet je snel op tafel. Ik kook het zo'n 15 minuten. Dan is het lekker gaar en zacht. Je moet polenta wel goed op smaak brengen. Zelf heb ik dat in dit recept gedaan met Gorgonzola en vers geraspte Parmezaanse kaas.


Wat is polenta

Polenta wordt gemaakt van maïs. De korrels worden gemalen en daar kan je zoete pap van maken of hartige. Het wordt vaak in Noord-Italie gegeten. Het werd geschaard onder de cucina povera. Oftewel armelui-eten. Kinderen kregen polentapap als avondmaaltijd zodat ze een hele nacht door konden slapen.


Lekker bij de warme maaltijd

Polenta is nog steeds goedkoop. Maar niet per se meer voor armelui. Alhoewel ik het wel budgetvriendelijk vind. Je hebt er niet veel van nodig. Het is niet snel gemaakt, want het moet goed doorkoken. Polenta moet echt gaar zijn. Anders is het niet te kanen. Het mag geen korrels meer bevatten. TIP: wanneer je het kookt, blijf erbij. Voor je het weet kookt het aan of blubt het je pan uit.


Veelzijdig

Niet alleen is polenta redelijk goedkoop. Het is ook glutenvrij, let wel op dat het niet met andere producten is gemengd, dat lees je op de verpakking. Glutenvrij is voor veel mensen heel fijn. Zelf vind het veelzijdig omdat het prima gaat met kaas. Maar ook met groenten. Het maakt de warme maaltijd dus erg compleet.


Niet te compact

Wanneer ik polenta kook, zorg ik ervoor dat het niet te compact wordt. Dat is wel lekker als je er reepjes of blokjes van maak die je bakt. Zelf heb ik de polenta weleens laten opstijven en bodems van gemaakt. Die polentabodems heb ik opgemaakt als hartige taartjes. Maar het allerlekkerste vinden wij het wanneer de polenta nog een beetje loopt. In dit recept is de polenta niet compact, maar ook niet lopend. Het zit er tussenin. Ook erg lekker. Wanneer je het vaker gaat koken en eten dan merk je vanzelf wat jij het lekkerste vind.



Tekst van het recept vind je onder deze foto!  Scroll dus door.

Polenta met voorjaarsgroenten

Recept is voor 2 personen


Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.

Alhoewel ik het wel budgetvriendelijk vind

Wat heb je nodig?

 


  • 85 gram polenta
  • 500 milliliter water
  • snufje zout
  • 1 eetlepel olie
  • 250 gram cherrytomaten
  • 1 eetlepel olie
  • 500 gram groene puntpaprika's
  • 100 gram Gorgonzola
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 2 eetlepels verse platte peterselie












Zo bereid je het!


  1. Doe de polenta in een pan. Voeg het water toe en breng aan de kook met het zout. Laat op getemperde hittebron koken, roer zo nu en dan goed door de pan. 
  2. Verwarm de olie in een hapjespan. 
  3. Verwarm de oven op 185°Celsius.
  4. Spoel de tomaten schoon. Leg in een ovenschaal, sprenkel de olie erover en zet de schaal in de oven. Stel de timer in op 15 minuten. 
  5. Spoel de asperges af en verwijder eventueel lelijke onderkanten. Doe dan in de hapjespan. Doe wat water erbij. Leg een deksel op de pan en laat de asperges 5 minuten garen. Haal het deksel van de pan en laat het vocht verdampen tot de asperges wat gaan bakken. 
  6. De Gorgonzola kan in de gare polenta net als de geraspte Parmezaanse kaas. 
  7. Maal de peper erover en roer door. 
  8. Haal de buffelmozzarella uit de verpakking en giet het vocht uit de verpakking. 
  9. Verdeel de polenta en groenten over twee borden. Leg de buffelmozzarella erop. Strooi de peterselie erover en maal er nog wat extra peper oven Parmezaanse kaas. 
  10. En dan...AAN TAFEL!! 
Wie is wie. Elisabeth en doneerknop

Wil je mij wat vragen? Dat kan via dit formulier

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je  ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen

Liken is delen.
Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Share by: