Blog Layout

  • Knoptekst

verjus

Author name

Verjus

Er was een tijd dat ik bijna alle kookprogramma's bekeek. Live of opgenomen. Maakte niet uit. Vaak hoorde ik dat er verjus werd gebruikt. Afblussen met verjus... blabla. Dat verjus bleef mij maar bezig houden. Wat is het? Kan ik het makkelijk kopen? 

Vorige week zag ik op ergens op een pagina, helaas ik weet het echt niet meer, iets over verjus. Ik ging naar mister google om verder onderzoek te doen. Hier en daar las ik dat het gemaakt werd van onrijpe druiven, maar ook kruisbessen, appels en peren kan je ervoor gebruiken. Ook stond er een bereidingswijze waar je heel veel van kan maken. Invriezen kan, het advies was om daar plastic zakjes voor ijsblokjes te gebruiken. Heel handig. Maar ook om het in steriele flesjes of potjes te doen en zo te bewaren. 

Bewaren en ik gaan niet zo goed samen. Dat vergeet ik en dan moet het alsnog worden weggegooid. Met zijn tweetjes hebben we ook niet al te veel nodig. Dus dat moest anders. 

Gewapend met een schaar stapte ik de deur uit. Dan sta ik gelijk onder mijn druivenstruik en zocht een paar mooie takken met onrijpe druiven uit. Voordat ik de gaafste druiven selecteerde spoelde ik ze schoon. Wordt soms afgeraden, iets met natuurlijk schimmel en fermenteren. Denk aan azijn. Afijn, ik haalde de beste druiven ervan af. Die gingen in de beker van mijn staafmixer. De schillen zijn zo zacht mijn staafmixer ging erdoor als een warm mes door koude boter. Nadat alles fijn was goot ik het door een fijne zeef en al wat overbleef was een moeraskleurige vloeistof. Wanneer je dit laat staan wordt het vanzelf helder. Handig om te weten, wanneer je het helder wilt hebben. 

Ik heb het puur geproefd en het is heerlijk. Nu begrijp ik waarom chefs in de keuken dit gebruiken. Zelf heb ik het gebruikt door een crème fraîche smeersel/dip. Tip: de dag erop is het nog lekkerder. Normaal deed ik daar limoen doorheen. Maar dat overheerste al snel. De verjus dus niet. En ik heb het gebruikt over de gekookte mosselen. Als de mosselen gaar zijn van het vuur en dan de verjus erover gieten. Omscheppen en eten maar. 

Heb je druiven in je tuin en je krijgt die hoeveelheid niet weg gegeten. Is het misschien een tip om zelf verjus te maken. Fluitje van een cent. 

Meer info over verjus - klik hier
De linken in het artikel zijn helaas niet meer actief. Dus daar hoef je niet op te klikken. Desondanks is het toch artikel toch een aanrader om te lezen. Je krijgt meer informatie over verjus. 

verjus

elisabethskitchen lekkere recepten voor twee

door Elisabeth 01 apr., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
door Elisabeth 27 mrt., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
Liz zit klem
door Elisabeth van der Ark 18 mrt., 2020
Liz krijgt een voorstel en komt klem te zitten.
door Elisabeth van der Ark 16 mrt., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
door Elisabeth van der Ark 10 mrt., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
door Elisabeth van der Ark 09 mrt., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
door Elisabeth van der Ark 05 mrt., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
Dagje naar het strand
door Elisabeth van der Ark 03 mrt., 2020
Deel 3 van het vervolgverhaal. Liz gaat Desiree, haar vriendin helpen.
door Elisabeth van der Ark 29 feb., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
door Elisabeth van der Ark 27 feb., 2020
Liz werkt tot volle tevredenheid in een keuken van een restaurant. Het is hard werken maar dat vind ze niet erg. Na een avond hard werken fiets ze naar huis. Dan gebeurt er iets wat haar hele leven op zijn kop zet. Een moordverhaal...
Share by: