Via deze link kom je op de pagina waar het recept staat uit de slowcooker. Was ook lekker hoor.
Aubergine lasagne Kha
Aubergine vinden wij lekker
Wij vinden aubergine lekker. Deze groente hebben wij leren eten in Griekenland. Twee keer zijn we daar geweest. Eén keer op Kos en één keer op Kreta. Hele fijne vakanties geweest en culinair ook een feestje. Wij hebben daar van alles gegeten en ook aubergine.
Anekdote
Voor ik verder ga eerst een kleine anekdote. Onze reis naar Kreta was ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw. Het was een goed hotel en we hadden half-pension geboekt. Ontbijt en diner. In dat hotel zaten ook veel Engelsen. Het hoofdgerecht van het diner werd uitgeserveerd en konden we apart bestellen. Het voorgerecht en nagerecht was in buffetvorm. De eerste avond zaten meneer en ik met open mond te kijken wat er gebeurde zodra de deuren opengingen. De Engelsen stormden met zijn allen op het nagerechtenbuffet en vulden schaaltjes en bordjes met Jelly-pudding. Ik noem het anekdote, want meneer en ik moesten er smakelijk om lachen. Voor ons bleef nog genoeg over. Die drilpudding was toch niet onze favoriet.
Aubergine bitter
Terug naar deze tijd. De aubergine dus. Ik weet, het is zo'n groente die je eigenlijk moet leren eten. Vaak vinden mensen het bitter. Dat kan je omzeilen om de aubergine te laten huilen of tranen. Dit doe je door de plakken te bestrooien met zout. Je trekt hiermee het vocht uit de groente. Dep daarna het zout eraf en de ergste bitterheid is verdwenen.
Deze handeling heb ik overgeslagen. Het is ook niet nodig. De aubergine heb ik flink op smaak gebracht. Want dat is ook nodig.
Koolhydraat arm eten
Zo nu en dan eten wij bij het avondeten koolhydraatarm en dit is een goed vullend gerecht met volop groente en de juiste hoeveelheid proteïne. Maar dit is ook erg lekker met Turks brood.
Oh ja, je kan dit ook heel goed maken met vegetarisch gehakt.
Vaak vinden mensen het bitter. Dat kan je omzeilen om de aubergine te laten huilen of tranen.
Recept is voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
- 1 aubergine
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel Za'atar (Euroma/Jonnie Boer)
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 groene paprika
- 250 gram rundergehakt (beter leven keurmerk)
- 1 eetlepel Ras el Hanout (deze keer van de Jumbo)
- 2 eetlepels tahini - tahin
- 100 gram kerstomaatjes
- vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel Nigella zaad
- 1 eetlepel verse platte peterselie
Zo bereid je het!
- Verwarm een grillpan of grillplaat.
- Meng de 2 eetlepels olie met de Za'atar.
- Was de aubergine, droog af en verwijder de kroon.
- Snijd de aubergine in 7 à 8 plakken.
- Bestrijk 1 kant van de aubergine met de op smaak gebrachte olie. Leg die kant in je grillpan of op je grillplaat. Bestrijk de bovenkant van de aubergine met het olie-mengsel. Keer de plakken regelmatig om en bestrijk ze dan steeds met de olie.
- Verwarm 1 eetlepel olie in een bakpan.
- Pel en snipper de ui. Bak de snippers glazig in de olie.
- Pel en snipper de knoflook fijn. Doe bij de ui in de pan.
- Was de paprika. Halveren, verwijder zaad- en zaadlijsten. Snijd de paprika dan in stukjes. Laat meebakken met de ui-knoflook.
- Voeg het gehakt toe en de Ras el Hanout. Bak het rul en gaar.
- Wanneer het gehakt gaar is, voeg de tahini toe. Omscheppen.
- Snijd de tomaten klein en voeg ook toe aan het gehakt. Zet de hittebron uit. De tomaatjes hoeven niet te garen, ze hebben alleen maar wat warmte nodig.
- Maal de peper naar smaak over het gehaktmengsel.
- Bouw de stapeltjes zoals je ziet op de foto. Sprenkel de Nigellazaad erover en de platte peterselie.
- En dan....AAN TAFEL.
Ga terug naar home via onderstaande link