Via deze link kom je op de pagina waar het recept staat uit de slowcooker. Was ook lekker hoor.
Andijviestamppot met kip
250 gram groente per dag per persoon
Andijvie is een slinkgroente. Als je andijvie vaak kookt snap je wat ik hiermee bedoel. Je ziet de hoeveelheid kleiner worden, maar ook het gewicht. Om die reden heb ik een wortel bij de aardappelen gedaan en mee gaar laten koken. Samen met de uien komt het totaal van de groente zeker op 250 gram per persoon. Zo makkelijk kan je die 250 gram groente per dag per persoon halen.
Geen spekjes
De kipfilet heb ik gekocht in de Lidl. Het is biologisch vlees met het beter leven keurmerk. De kipfilet vervangt de spekjes. Hierdoor wordt het een mager gerecht. Helemaal prima wanneer je een paar pondjes kwijt wilt. Of gewoon op let.
Verzoeknummer
Online heb ik al heel lang contact met veel mensen. Sommige heb ik ook in real-life gezien, maar dit terzijde. Eén van mijn online kennissen - vrienden - volgers vroeg om een recept met andijvie. Vandaar dat ik schrijf dat het een verzoeknummer is.
Geen jus
Om de stamppot smeuïg te maken heb ik deze keer geen room of boter gebruikt. Als je verder leest kom je vanzelf tegen wat ik dan wel heb gebruikt.
In plaats van jus heb ik in het kuiltje de kipfilet met uien gelegd.
De kipfilet vervangt de spekjes.
Recept is voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
Voor de stamppot
- 3 grote of 6 kleine kruimige aardappelen
- 1 kleine of ½ grote wortel
- 400 gram andijvie
- 4 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel olie extra vierge
- snuf of meer nootmuskaat
- vers gemalen peper naar smaak
- verse peterselie
Voor het vlees
- 2 eetlepels olie
- 2 uien
- 2 kipfilets
- ½ eetlepel Al-Andalus (zie foto hierboven)kookvocht van de aardappelen
Zo bereid je het!
- Breng in een pan water aan de kook voor de aardappelen. Neem een ruime pan, want je gaat hier uiteindelijk ook de stamppot in maken.
- Schil ondertussen de aardappelen. Was schoon en snijd in gelijke, kleine stukken.
- Zodra het water kookt doe je de aardappelen in het water. Wanneer het water weer kookt, zet dan de timer op 12 minuten.
- Schil de wortel, verwijder onder- en bovenkant en snijd in net zo grote stukken als de aardappelen. Doe in de pan bij de aardappelen.
- Verhit in een koekenpan de olie.
- Pel en snipper de uien en doe in de olie. Laat op getemperde hittebron fruiten.
- Snijd de kipfilet in stukken en bestrooi met de Al-Andalus specerijen. Meng goed door en doe bij de ui in de pan. Laat gaar en bruinbakken. Schep zo nu en dan om.
- Giet de aardappelen af, maar gooi het kookvocht niet weg.Het kookvocht gebruik je om het vlees af te blussen. Dit wordt dan een heerlijke jus.
- Stamp de aardappelen fijn. Doe niet alle andijvie er in één keer in. Maar roer beetje bij beetje de andijvie erdoor.
- Als alle andijvie is gemengd met de aardappelen, voeg dan de yoghurt en de olie toe. Roer nog eens goed door.
- Breng op smaak met de peper en nootmuskaat.
- Hak wat verse krulpeterselie fijn.
- Verdeel de stamppot over twee borden en daarop de kipfilet met saus.
- Strooi er de fijngehakte peterselie over.
- En dan....AAN TAFEL.