Nog een recept met courgette. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze galette heeft een eervolle vermelding gekregen in de Telegraaf.
Courgette pannenkoekjes
met kaas - niet met vlees
Picture this!
Ik open de koelkast, trek de groentela open en zie een courgette. Die ligt daar niet geheel toevallig natuurlijk. Die had ik zelf gekocht. De courgette ging het worden. Eerst eens wassen, kontje eraf en raspen maar. In een schone, niet naar wasmiddel geurende theedoek gedaan en uitwringen.
Dit had ik gedaan. Maar hoe nu verder? Ik wilde er een rösti van bereiden. Met eieren natuurlijk. Vier kleine eieren losgeklopt met een drupje water. De uitgewrongen en uitgelekte courgette erdoor. Dit vroeg om meer binding. Nog een paar lepels boekweitmeel erdoor. Ja!! Nou is het goed. Een mooie binding en dik genoeg om er pannenkoeken van de bakken. Nog wat blokjes Gruyère, wat peper en Italiaanse kruiden erdoor. Mengen en ondertussen een laag olie in een grote koekenpan doen.
Zo ongeveer ging het gisterenavond in mijn keuken. En dit samen resulteerde in heerlijke pannenkoeken met courgette.
Ik heb ze dik gemaakt. Geen dunne friebels op het bord, maar stevige pannenkoeken waar op gekauwd moet worden. Geen saus erbij, want ze waren ook nog smeuïg genoeg.
Nu hebben jullie een idee hoe ik bezig kan zijn met een gerecht. Dit gaat niet altijd op deze manier. Soms zit ik gewoon achter mijn computer te mijmeren over eten en voedingsmiddelen die ik in huis heb in mijn hoofd te combineren tot een gerecht.
Dit recept is uitgekozen door koken met familie in foodbloggerswap op facebook in november 2022. Zij hebben het één en ander er in en eruit geswapt!
Wat heb je nodig?
- 1 courgette
- 4 eieren (ik had Kipster eieren van de Lidl)
- vers gemalen peper naar smaak
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- 4 eetlepels boekweitmeel
- 50 gram gruyère in blokjes
- olie
Zo bereid je het!
- Was de courgette. Snijd het kontje eraf en rasp hem middel grof. Doe het rasp in een theedoek zonder wasmiddelgeur en wring het rasp uit. Doe de gevulde theedoek in een zeef en zet de zeef op een kom. Zo kan de courgette nog uitlekken.
- Breek boven een andere kom de eieren en voeg een drup water toe. Maal er peper naar smaak boven en strooi de Italiaanse keukenkruiden erbij.
- Strooi de boekweitmeel erbij en klop erdoor.
- Wanneer de eieren losgeklopt, maar niet schuimig zijn doe dan de courgette erbij en de blokjes kaas.
- Verwarm een paar eetlepels olie in een koekenpan. Leg een beetje van het groente-beslag in de olie. Om te checken of de olie warm genoeg.
- Bak van dit beslag 6 courgette pannenkoeken. Kan je ze niet allemaal tegelijk bakken, houd de anderen dan warm in een matig warme oven.
- En dan... AAN TAFEL!
Dit is een recept zonder vlees. Wil jij vaker een recept zonder vlees op tafel zetten maar heb je geen idee. Download dan mijn laatste E-zine met 40+ eetsuggesties voor simpele maar smaakvolle recepten zonder vlees.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!