25-10-2022
Winter panna cotta met een stoofpeertje
Dit recept heb ik op 4-12-2018 op een andere blogsite gepubliceerd.
Italiaans dessert
Panna cotta is zo makkelijk. Het kan niet mislukken. Panna cotta betekend gekookte room. In dit recept heb ik gelatine gebruikt. Zelf weeg ik de hoeveelheid af. Hieronder plaats ik de hoeveelheid gelatine ten opzichte van het vocht.
12 gram per liter
6 gram per halve liter
3 gram per kwart liter.
Gebruik je liever een plantaardig bindmiddel zoals agar agar, voeg dan 5 gram toe zodra de room kookt en laat het meekoken.
Agar agar wordt gemaakt uit zeewier. Klik hier voor een recept met agar agar.
Echte vanille
Je ziet zwarte pitjes in de panna cotta. Die komen uit de vanillepeul die ik heb gebruikt.
Zuivel
Voor deze panna cotta heb ik ongeslagen slagroom gebruikt. Het dessert komt oorspronkelijk uit Italië. De betekenis is gekookte room. Gewone room wel te verstaan. Maar je kan hier ook sojaroom voor gebruiken. Of een andere plantaardige variant.
Winterse smaken
Ik heb er een winterse versie van gemaakt. Met steranijs en kaneel. Wat weer heerlijk combineerd met de stoofpeertjes.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Met steranijs en kaneel! Lekker winterse smaken en geuren. Hartverwarmend!
Wat heb je nodig?
- 250 milliliter slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ vanillepeul
- ½ pijpje kaneel
- 1 kruidnagel
- 3 puntjes van een steranijs
- 3 gram gelatine
Zo bereid je het!
- Giet de slagroom in een steelpannetje.
- Voeg de vanillesuiker toe.
- Halveer de vanillepeul en schraap de pitjes met een mes eruit en die in de room. Doe ook de doormidden gesneden peul erbij.
- Voeg dan ook het kaneel, de kruidnagel en de steranijs toe.
- Breng dit aan de kook en laat 15 minuten koken op getemperde hittebron.
- Week de gelatine kort in koud water volgens gebruiksaanwijzing.
- Voeg toe aan de kokende room en laat de gelatine oplossen.
- Verwijder de vanillepeul, het kaneelstokje, het kruidnageltje en de steranijs uit de panna cotta.
- Spoel twee vormpjes om met koud water en verdeel de panna cotta over de vormpjes.
- Zet in de koelkast ongeveer 3 uur. Dan is het afgekoeld en goed gestold.
- Garneer met stoofperen of met ander fruit.
- En dan...op tafel!!
Neem contact met ons op
Wil je mij iets vragen. Of heb jij misschien een hele goede tip. Plaats dat hiernaast of hieronder. Daar krijg ik bericht van via facebook. En dan kan ik daar reageren. Wat ook weer hier wordt getoond. Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


