02-10-2023
Eerder elders gepubliceerd op 24-09-2019
Bloemkool met speksaus en geitenkaas
Beter leven
Onderlaatst had ik gerookte spekblokjes gekocht. In de Lidl, het zijn spekblokjes met het beter leven keurmerk. Het was een duo-verpakking en gisterenavond heb ik één deel gebruikt voor deze saus. Ruim voldoende aangezien er ook nog geitenkaas bij kwam. Die zitten ook in duo-verpakking.
Palmolie
Natuurlijk kan je vegetarische speckjes gebruiken als je dat liever eet. Maar zelf gebruik ik het niet omdat er palmolie in wordt gebruikt. Dat komt van ver en ik weet niet of het klimaatvriendelijke palmolie is. En naast palmolie zitten er ook vaak toevoegen in die ik probeer te mijden. Dus nee, die vega spullen komen hier niet meer in huis.
Afblussen met warm water
Met wat rode ui en mosterdpoeder maakte ik er een saus van. Om af te blussen gebruikte ik het kookvocht van de groenten en aardappelen. Het kookvocht was goed warm, zeg maar heet. En om vlees af te blussen kan je beter heet water gebruiken. Het spettert minder en het is beter voor je vlees.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Manlief was tevreden. Dat is mijn graadmeter.
Wat heb je nodig?
- 150 gram spekblokjes
- 2 uien
- ½ halve bloemkool
- ± 250 gram kruimige aardappelen
- ½ eetlepel biologische bouillonpoeder zonder gist
- 200 gram zachte geitenkaas- rondjes = 1 duoverpakking
- 1 theelepel mosterdpoeder + beetje water
- vers gemalen peper naar smaak
- vers geraspte nootmuskaat naar smaak
Zo bereid je het!
- Doe de spekblokjes in een koekenpan en laat rustig uitbakken.
- Pel en snipper ondertussen de uien. Doe bij de spekblokjes in de pan en laat zachtjes bakken. Roer zo nu en dan.
- Breng in een pan water aan de kook voor de bloemkool en de aardappelen.
- Verwijder van de bloemkool de stronk. Maak kleine roosjes en spoel schoon.
- Schil de aardappelen, schoonmaken en in stukjes snijden.
- Doe de bloemkool en de aardappelen in de pan. Breng het water opnieuw aan de kook en zet de timer op 11 minuten. Doe ook het bouillonpoeder erbij.
- Meng de mosterdpoeder met het water tot het een papje is. Laat een paar minuten staan. Roer het dan bij de spekblokjes/uien. Omscheppen en voeg nog wat kookvocht toe.
- Giet de bloemkool/aardappelen af en verdeel over twee borden.
- Leg de speksaus erop. Verdeel de kaas over de borden.
- Maal er naar smaak peper over en rasp de nootmuskaat erover.
- En dan...AAN TAFEL!!
Witlofrecepten of recepten met witlof
Hoe vaak eet jij bloemkool? Stuur je antwoord naar mij via dat formulier...
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!