Doe eens sjiek met je oude brood. Maak er mini-quiches van. Lekker met ei en groenten.
Croque madame en monsieur
No waste
Dit is echt heel erg lekker, met een kop groentesoep voor de zaterdag. Kom je ook mooi van je oud brood af. Weggooien is tenslotte zonde.
Met oud brood kan je een tosti maken. Maar een croque madam en monsieur klinkt net iets sjieker. En het is nog lekkerder ook. In beginsel lijken ze beide op elkaar.
Met of zonder ei
Alleen de croque madam heeft een gebakken ei bovenop. Je kan het ei ook pocheren. Dat is dan je eigen variatie, maar officieel is het met gebakken ei.
Internet afstruinen
Wanneer ik het internet af struin, zie ik diverse variaties. De één schrijft dat op de croque madame geen bechamel zit, de ander zegt van wel. Ik heb er wel bechamel op gedaan. Gewoon omdat ik voldoende had. Ik zag dus later dat er diverse meningen over zijn.
Sunny site up
Het ei moet wel een lopende dooier hebben. Dus sunny site up. Ik heb een grillpan van Le Creuset en daar heb ik deze croques op bereid. Deze grillpan kan zo de oven in. Net zo makkelijk. Maar heb je geen grillpan die de oven in kan. Dan kan je de croques ook in ovenschaal leggen en dan de bechamelsaus laten gratineren.
Koolhydraatarm brood
Eet je koolhydraatarm, gebruik dan je koolhydraatarm brood hiervoor.
En voor de bechamelsaus: meng gelijke delen roomkaas met crème fraîche en strooi daar de geraspte kaas in.
Flink wat peper en nootmuskaat erdoor en eventueel wat melk of water om het wat te verdunnen.
Maar niet teveel, het mag er niet vanaf lopen. En bestrijk het brood ermee.
Maar een croque madam en monsieur klinkt net iets sjieker.
Recept is voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
voor de tosti
- 4 oude boterhammen
- roomboter voor het brood (geen margarine)
- 4 theelepels mosterd (of meer naar smaak)
- 2 plakken goede ham (liefst biologisch)
- 2 plakken belegen Gouda kaas (liefst biologisch)
Voor de bechamel
- 30 gram roomboter (geen margarine)
- 30 gram bloem
- 300 milliliter melk
- verse nootmuskaat
- vers gemalen peper
- 6 eetlepels gemalen kaas
- 1 ei voor op de madame
Zo bereid je het!
- Verwarm de grillpan of een andere pan.
- Besmeer het brood aan één kant met de boter.
- Leg twee boterhammen met de besmeerde kant in de pan. Smeer daar wat mosterd op.
- Leg op iedere boterham een plak ham en een plak kaas.
- Besmeer dan de boterhammen aan één kant met mosterd en leg op de kaas.
- Besmeer de buitenkant met roomboter.
- Laat nu iedere kant ongeveer 5 minuten een beetje krokant bakken.
- Maak ondertussen de bechamelsaus.
- Smelt de boter maar laat het niet bruin worden.
- Voeg de bloem toe, beetje bij beetje en roer goed. Blijf roeren tot je een bal krijgt. Zodra de bloem gaat glanzen is het gaar.
- Verwarm de oven voor op 175°Celsius.
- Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Roer nu ook weer goed. Als er klontjes inzitten krijg je die er niet meer uit.
- Breng de bechamel op smaak met nootmuskaat en peper.
- Strooi 4 eetlepels kaas door de bechamelsaus. Laat wat binden.
- Verdeel de bechamel over de croques. Bestrooi met de rest van de kaas.
- Zet de grillpan ongeveer 10 minuten in de oven.
- Bak ondertussen het ei voor de croque madame.
- Haal de pan of schaal uit de oven. Leg het gebakken ei bovenop.
- En dan...AAN TAFEL!!!
Ga terug naar home via onderstaande link
Meer - meer - meer, recepten met oud brood. Klik hier voor meer lekkere recepten met oud brood.