24-04-2023
Gehaktballetjes met pindasaus
Satesaus
Hoe noem jij het? Is er een verschil? Vast wel. Ik noem het simpelweg pindasaus omdat dit de lading meer dekt. Pindakaas met kruiden in kokosmelk. Nou ja, en een beetje liefde natuurlijk. Maar dat stop ik alle gerechten. Net als aandacht.
Foodbloggers-event op facebook
Het event wordt om de maand gehouden omdat er te weinig foodbloggers meedoen. En dat is jammer. Dus bij deze een oproep. Zit jij in de foodbloggersgroep op fb, doe dan eens mee. Het is leuk om elkaars blog te ontdekken. Zo ontdekte ik op het blog van Duizenden1dag een heerlijk recept van kipsate. Zij had de kipsate op de bbq bereid. Ik heb geen bbq, maar ik kreeg wel een idee. Klik hier voor haar idee.
Balletjes
De balletjes heb ik bereid in de Airfryer. Terwijl zij stonden te garen kon ik mooi de pindasaus maken. In het gehakt als in de pindasaus zit dezelfde kruidenmengeling van Verstegen. Eerlijk is eerlijk, het is een fijne mengeling. Alleen maar kruiden en specerijen en geen zout. Ik ben niet van de 100+ potjes met kruiden in huis. En ik probeer ook kant-en-klare producten te mijden. Ik geef het toe, ooit heb ik de kant-en-klare pindasaus gekocht en geproefd. Hij was niet slecht. Wel duurder dan zelf gemaakt en met iets teveel toevoegingen dan mij lief is. Deze variant is echt zoveel lekkerder.
Snack of bij bami/nasi
Je kan de balletjes als snack bij een borrel geven. Of met patat frites. Maar bij bami of nasi zijn ze ook niet te versmaden. En niet te vergeten, ze zijn ook lekker op een Surinaams broodje. Geef er nog wat Atjar bij. Maar net wat jij lekker vind. Je kan er eindeloos mee varieren. Zo'n balletje verveelt nooit eigenlijk.


Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Wel duurder dan zelf gemaakt en met iets teveel toevoegingen dan mij lief is.
Wat heb je nodig?
- 250 rundergehakt - niet de magere versie
- 1 eetlepel kruidenmengeling (zie foto)
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 milliliter kokosmelk
- 3 of 4 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel of meer sambal (maar net hoe pittig jij eet)
- 2 theelepels kruidenmengeling (zie foto) dit klopt, je gebruikt het twee keer
- 1 eetlepel sojasaus
- gebakken uitjes
- kroepoek
Zo bereid je het!
- Doe het gehakt in een kom.
- Meng de kruidenmengeling erdoor, samen met de paneermeel.
- Pel de ui en rasp hem fijn en meng ook door het gehakt.
- Pel het teentje knoflook. Maak hem fijn en meng door het gehakt.
- Maak er balletjes van. Leg ze op een schaal en zet deze schaal 30 minuten in de koelkast.
- Leg ze na de rusttijd in de koelkast in je airfryer. En stel de timer en temperatuur in. (zie foto).
- Schenk de kokosmelk in een pannetje.
- Doe de pindakaas erbij. Niet gelijk alles, wacht met de laatste lepel. Verwarm het eerst. Het dikt nog wat in.
- Doe de sambal erbij, en ook de specerijenmengeling.
- Roer alles goed door. Vind jij het dik genoeg, meng er dan nog sojasaus door.
- Serveersuggestie: zie foto!
- En dan...AAN TAFEL!
Lijst van diensten
Neem contact met ons op
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!