Spitskoolstamppot onder een dakje van filodeeg
Weer eens wat anders dan anders
Een stamppot is lekker. Snel klaar ook. En met de juiste groenten een complete maaltijd. Met of zonder vlees.
Verse worst
Ik heb bij deze stamppot gekozen voor verse worst. Er zit geen jus in deze stamppot. Daarom heb ik gekozen voor de verse worst. Het zorgt ervoor dat de stamppot toch wat smeuiig blijft.
Filodeeg
Het leuke van filodeeg is dat je van die grillige structuren kan maken. Het geeft ook wat knapperigs aan je de stamppot. Zelf vind ik het ook feestelijk staan.
Andere stamppot
Zelf heb ik gekozen voor spitskool omdat ik dat lekker vind. Het is een goedkope groente. Zeker wanneer je een hele spitskool koopt. De ene helft gebruik in dit gerecht en de andere met bami of nasi.
Er zit geen jus in deze stamppot.
Recept is voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
- 500 gram gesneden spitskool
- 400 gram aardappelen
- 1 flesje kookroom
- 1 theelepel ras el hanout
- 2 runder verse worsten
- 1 eetlepel boter of olie
- vers geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel komijnpoeder
- vers gemalen peper
- 3 vellen filodeeg
Zo bereid je het!
- Verwarm je oven vast voor op 180° Celcius.
- Kook de spitskool niet te gaar in ongeveer 5 minuten in kokend water.
- Afgieten en goed uit laten lekken.
- Schil de aardappelen, wassen en in gelijke stukken snijden.
- Schenk de kookroom in een pan. Schenk water in het flesje tot het half vol is. Beetje schudden en schenk de inhoud ook in de pan.
- Voeg de ras el hanout toe.
- Breng het vocht aan de kook en doe dan de aardappelen erbij. Kook gaar in ongeveer 10 tot 12 minuten.
- Afgieten maar bewaar het kookvocht. Hiermee kan je de stamppot wat smeuiiger maken.
- Braad terwijl de aardappelen koken de worsten aan in de boter of olie. Helemaal gaar hoeft niet per se. Het gaat toch nog de oven in.
- Meng de spitskool met de aardappelen en maak er een stamppot van.
- Breng op smaak met nootmuskaat, munt komijnpoeder en gemalen peper.
- Snijd de worsten in plakken en schep door de stamppot.
- Schep over in een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter.
- Leg daarop het ontdooide filodeeg. Het hoeft niet netjes. Het mag schots en scheef. Of omhoog.
- Zet de springvorm met inhoud iin de oven. Ongeveer 25 minuten. Let op dat het deeg niet verbrand.
- En dan... Aan tafel!
Klik op de button hiernaast om de tekst van dit recept te downloaden.
Wil je mij iets vragen. Of heb jij misschien een hele goede tip. Plaats dat hiernaast. Dan komt het op mijn facebookpagina. En dan kan ik daar reageren. Wat ook weer hier wordt getoond. Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!
Bloemkool special
Bloemkool een saaie groente? Nou echt niet. Ik heb een special samengesteld. Daarin kan je zien hoe veelzijdig deze groente is. Je kan deze gratis en voor niets downloaden. Ik heb geen interesse in jouw email-adres.
Vertel je kennissen en vrienden over deze gratis download. Dat vind ik fijn. Want geen betere reclame dan gedeelde mond-tot-mond reclame. Ja toch - niet dan?
Alsjeblieft, graag gedaan en jij ook bedankt!
40+ recepten zonder vlees
40+ recepten zonder vlees.
Het is een gratis download. Het formaat is PDF. De linken zijn aanklikbaar zodat je direct naar het recept gaat.
Vertel je kennissen en vrienden over deze gratis download. Dat vind ik fijn. Want geen betere reclame dan gedeelde mond-tot-mond reclame. Ja toch - niet dan?
Alsjeblieft, graag gedaan en jij ook bedankt!