Via deze link kom je op de pagina waar het recept staat uit de slowcooker. Was ook lekker hoor.
Smoske gezond
Zaterdagse lunch
Tijdens een verblijf in een grens-enclave leerde ik het begrip smoske kennen. Ik zag een broodje met beleg zoals wij Nederlanders herkennen van het broodje gezond. Het broodje wat de naam gezond draagt maar in feite niet gezond is - maar dit terzijde.
Het smoske dus. Ik stond bij de bakker en zag het broodje en kocht er twee voor de zaterdagse lunch.
Ham kaas
En ze zijn heel erg lekker. Het was echt een succes bij die bakker, want ze vlogen als gevulde broodjes over de toonbank. Er waren twee verschillende soorten: één met ham en één zonder ham. Ik koos steevast voor de met ham.
Waar komt de naam smoske vandaan?
Smossen is Belgisch voor morsen of knoeien. Het gaat je nu vast al dagen, zo'n broodje eet je niet zonder te knoeien. Van de week had ik weer eens eiersalade gemaakt en daar had ik nog wat van over. Genoeg om deze heerlijke smoskes te maken.
Kruidenkaas
In plaats van het brood te besmeren met mayonaise heb ik huisgemaakte verse kruidenkaas voor gebruikt.
Smossen is Belgisch voor morsen of knoeien.
Wat heb je nodig?
Voor de kruidenkaas
- 75 gram zachte geitenkaas of roomkaas
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel verse Rozemarijn
- halve limoen
- 2 eetlepels kwark of yoghurt
- vers gemalen peper
- snufje harissa poeder
- De overige ingrediënten van de smoskes
- 4 Surinaamse broodjes
- 8 gewassen slablaadjes
- 4 plakken Serrano ham
- 2 gekookte eieren in plakken
- 4 zoete tomaten in plakken
- vers gemalen zwarte peper
- De eisalade
- 5 eieren, ik had Kipster eieren van de Lidl
- 1 hele bos lente- of bosui
- 3 teentjes knoflook
- snufje zout
- 5 eetlepels lekkere mayonaise
- 4 eetlepels limoensap = 2 limoenen ( ik had het uit het groene flesje in de koelkast)
- vers gemalen peper naar smaak
Zo bereid je het!
De kruidenkaas
- Doe de kaas in een ruime schaal.
- Snijd de verse tijm en Rozemarijn fijn. Doe bij de kaas.
- Pers de limoen uit boven de kaas.
- Doe de kwark of yoghurt erbij.
- Maal er naar smaak peper over en doe de harissa poeder erbij.
- Meng alles goed door met spatel.
- Dek de schaal af en laat een half uur staan. Proef na die tijd of je het lekker vind.
De eisalade
- Kook de eieren hard, laat schrikken en afkoelen. (Zie tekst bovenaan dit blog).
- Halveer de eieren en hak fijn. Doe in een ruime schaal.
- Snijd van de lente- of bosui de worteltjes en de uitgedroogde bovenkanten.
- Snijd de rest in dunne schijfjes. Doe bij de eistukjes en meng door.
- Pel de teentjes knoflook en pers uit. Of pureer ze fijn met een mes met een snufje zout. Fijn stampen in een vijzel kan ook natuurlijk.
- Doe de knoflook ook bij de eistukjes.
- Voeg de mayonaise toe en het limoensap. Meng alles goed door.
- Maal er peper naar smaak over.
- Dek de kom af en zet minimaal 1 uur en maximaal 24 uur in de koelkast.
De smoskes beleggen
- Snijd de Surinaamse broodjes doormidden en besmeer beide kanten met de kruidenkaas. Als het goed is, is de kaas op.
- Verdeel dan de slablaadjes over de broodjes.
- Schep daarop de eiersalade.
- Daarop gaat een plak ham.
- Daarop de gekookte eieren in plakken.
- En als laatste de tomatenplakken.
- Maal er naar smaak zwarte peper over.
- En dan...AAN TAFEL EN SMOSSEN MAAR.
Ga terug naar home via onderstaande link