Witlof plaattaart
Lekker met beenham en gorgonzola
De rol met bladerdeeg lag naast de gorgonzola en beenham in de koelkast. De witlof in de groentela in dezelfde koelkast. Ik zag het liggen allemaal en dacht: hmm witlof met ham en kaas is lekker. Dus waarom niet op bladerdeeg en dan in de oven.
De witlof heb ik wel eerst aangezet in de pan. Beetje boter en in de lengte in vieren snijden. Bodem bedekken met water, deksel op de pan en 5 minuten laten stoven tot het water is verdampt. Dan een beetje kleur geven. Ondertussen de oven voor verwarmen en het deeg beleggen met de ham. En dan de rest. In de oven en aan tafel. Verderop de pagina het hele recept.
- 2 eetlepels boter om de witlof in te bakken
- 1 pond witlof
- 1 rol bladerdeeg of 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 100 gram beenham of andere ham die jij lekker vind
- 100 gram gorgonzola
- vers gemalen peper
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- Verwarm de oven voor op 200° Celsius.
- Snijd de witlof in de lengte in vieren.
- Leg ze in een koekenpan met het snijvlak naar beneden. Giet een bodempje water in de pan en doe de boter er gelijk bij. Leg een deksel op de pan en breng het water aan de kook. Zodra het water kook, verwijder dan het deksel. Keer de witlof regelmatig heel voorzichtig om.
- Haal ondertussen het bladerdeeg uit de verpakking en leg op een bakplaat.
- Verdeel de plakken ham op de bodem. Zodra de witlof wat zachter is geworden, verdeel die dan op de ham.
- Leg de gorgonzola er in stukken tussen.
- Maal er naar smaak peper over en strooi de oregano erover.
- Zet in de oven. Ongeveer 20 minuten.
- En dan... Aan tafel!!
Foodblogswap
Iedere maand doe ik mee met de foodblogswap van een gezellige groep foodbloggers. Dat houdt in dat een andere foodblogger op mijn website op zoek gaat naar een recept. Deze keer is een plaattaart met witlof en blauwe kaas als inspiratiebron gebruikt.
Klik hier voor haar variatie. Elsarblog