04 mei 2024
Champignonstoof met gestoomde bloemkool, bulgur en fetakaas
Champignons kan je helemaal niet stoven
Dat lees je vaak in kookboeken of -bladen. Ik bewijs dat dit wel kan. Champignons nemen de smaak op wanneer je die stooft. Het worden hierdoor als het ware kleine smaakbommen.
Taaie hap
Champignons worden taai als je ze lang stooft. Dat is dus ook niet zo. Je moet ze natuurlijk niet te lang stoven. En zeker geen oude champignons gebruiken. Dan bestaat de kans dat ze taai als kauwgum worden. En dat is natuurlijk niet lekker. Eten moet lekker zijn, dat staat als een paal boven water. Anders is het zonde van de energie en de producten.
Kastanjechampignons
In de Jumbo koop ik tegenwoordig biologische kastanjechampignons. Ze zijn duurder, dat is zeker waar. Alle waar naar hun geld, en deze champignons zijn hun geld waard. Ze zijn smaakvoller en steviger. En hierdoor zijn ze beter te stoven.
Geen vlees
In deze stoof zit geen vlees. Bovenop de bulgur heb ik voor man en mezelf een plak fetakaas mee laten stomen. Kies wel voor de echte fetakaas. Let op het keurmerk en lees de verpakking. Die nepfeta is lang niet zo lekker als de echte.
Geen pakjes
Verder op deze pagina zie je een blikje met specerijen staan. Deze mengeling is zonder zout en andere toevoegingen, zoals meel en/of zout. Maar ook geen, suiker, dextrose, anti-klontermiddel of andere zooi die in die pakjes vaak wel zit. Pak maar eens zo'n pakje wereldgerechten en lees wat de ingrediënten zijn. Ik laat ze staan. Deze blikjes lijken misschien duurder, maar je doet er best lang mee. Van het merk Verstegen kan je ook kruiden mengelingen kopen zonder zout en andere zooi.
Disclaimer: ik word niet betaald door wat voor merk dan ook. Pakketten worden mij niet toegezonden. Ik koop alles zelf, dus ben onafhankelijk van welk merk dan ook.
Tekst van het recept vind je onder deze foto's! Scroll dus door.



Recept is voor 2 personen
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Hierdoor worden het kleine smaakbommen.
Wat heb je nodig?
- 400 gram kastanjechampignons
- 2 eetlepels olie (naar eigen keuze en smaak)
- 1 eetlepel vadouvan specerijen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 pak tomaten frito (ik had de bio van Heinz)
- 1 blik gepelde tomaten
- Bulgur- halve cup -zie foto hierboven
- 1 eetlepel olijfolie
- halve bloemkool
- 2x fetakaas
- nootmuskaat naar smaak
- versgemalen peper naar smaak
Zo bereid je het!
- Borstel of veeg de champignons schoon.
- Snijd ze in gelijke stukken.
- Schakel de multicooker in op slowcooken hoog - zie foto
- Doe de olie in de multicooker.
- Strooi er gelijk de vadouvan bij. Die warmt dan op voor een betere smaak.
- Pel en snipper ondertussen de uien. Doe bij de olie.
- Pel en snipper het teentje knoflook. Dit kan ook in de pan.
- Voeg dan de champignons toe. Omscheppen.
- Blus af met de tomaten frito en het blik gepelde tomaten.
- Deksel op de multicooker en niets meer aan doen.
- Wel ondertussen de bulgur. Zie de foto voor de hoeveelheden.
- Maak de bloemkool schoon, dat wil zeggen - verwijder de buitenste bladeren. Snijd de roosjes wat kleiner en spoel ze schoon.
- Gebruik het vocht van de stoofschotel om je groente en bulgur te stomen.
- Plaats het stoomplaatje in de multicooker.
- Giet de bulgur af in een zeef die past in de multicooker. Giet de olijfolie erover en meng door de bulgur met je hand.
- Haal de feta uit de verpakking en leg bovenop de bulgur.
- Leg de bloemkool op het stoomplaatje en zet de zeef met bulgur ernaast.
- Schakel de multicooker uit en dan weer aan. Kies voor de stoomfunctie en zet de timer op 15 minuten.
- Breng na het stomen de bloemkool op smaak met de nootmuskaat en peper. Dit alles naar eigen smaak.
- Het meeste vocht wat er nog in zat, wordt gebruikt voor het stomen. Zit er voor het stomen niet genoeg vocht meer in. Voeg dan wat toe. Niet teveel, dat komt de smaak van de stoof niet ten goede.
- En dan...AAN TAFEL!!

Flammkuchen of pizza?
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!