champignons stoofschotel met gestoomde bloemkool, bulgur en fetakaas


04 mei 2024 

Champignonstoof met gestoomde bloemkool, bulgur en fetakaas

 

Champignons kan je helemaal niet stoven

Dat lees je vaak in kookboeken of -bladen. Ik bewijs dat dit wel kan. Champignons nemen de smaak op wanneer je die stooft. Het worden hierdoor als het ware kleine smaakbommen.


Taaie hap

Champignons worden taai als je ze lang stooft. Dat is dus ook niet zo. Je moet ze natuurlijk niet te lang stoven. En zeker geen oude champignons gebruiken. Dan bestaat de kans dat ze taai als kauwgum worden. En dat is natuurlijk niet lekker. Eten moet lekker zijn, dat staat als een paal boven water. Anders is het zonde van de energie en de producten.


Kastanjechampignons

In de Jumbo koop ik tegenwoordig biologische kastanjechampignons. Ze zijn duurder, dat is zeker waar. Alle waar naar hun geld, en deze champignons zijn hun geld waard. Ze zijn smaakvoller en steviger. En hierdoor zijn ze beter te stoven.


Geen vlees

In deze stoof zit geen vlees. Bovenop de bulgur heb ik voor man en mezelf een plak fetakaas mee laten stomen. Kies wel voor de echte fetakaas. Let op het keurmerk en lees de verpakking. Die nepfeta is lang niet zo lekker als de echte. 


Geen pakjes

Verder op deze pagina zie je een blikje met specerijen staan. Deze mengeling is zonder zout en andere toevoegingen, zoals meel en/of zout. Maar ook geen, suiker, dextrose, anti-klontermiddel of andere zooi die in die pakjes vaak wel zit. Pak maar eens zo'n pakje wereldgerechten en lees wat de ingrediënten zijn. Ik laat ze staan. Deze blikjes lijken misschien duurder, maar je doet er best lang mee. Van het merk Verstegen kan je ook kruiden mengelingen kopen zonder zout en andere zooi.


Disclaimer: ik word niet betaald door wat voor merk dan ook. Pakketten worden mij niet toegezonden. Ik koop alles zelf, dus ben onafhankelijk van welk merk dan ook.


Tekst van het recept vind je onder deze foto's!  Scroll dus door.



Chamignonstoof met gestoomde bloemkool, bulgur en feta

Een bruine kom gevuld met champignons en saus

Op een tafel staat een blikje originele Jonnie Boer-kruiden
Een set roestvrijstalen maatbekers op een houten tafel
Een Russell Hobbs-apparaat heeft veel knoppen

Recept is voor 2 personen


Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.

Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.

Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.

Hierdoor worden het kleine smaakbommen.

Wat heb je nodig?

 


  • 400 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels olie (naar eigen keuze en smaak)
  • 1 eetlepel vadouvan specerijen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pak tomaten frito (ik had de bio van Heinz)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Bulgur- halve cup -zie foto hierboven
  • 1 eetlepel olijfolie
  • halve bloemkool
  • 2x fetakaas
  • nootmuskaat naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak















Zo bereid je het!


  1. Borstel of veeg de champignons schoon.
  2. Snijd ze in gelijke stukken.
  3. Schakel de multicooker in op slowcooken hoog - zie foto
  4. Doe de olie in de multicooker.
  5. Strooi er gelijk de vadouvan bij. Die warmt dan op voor een betere smaak.
  6. Pel en snipper ondertussen de uien. Doe bij de olie.
  7. Pel en snipper het teentje knoflook. Dit kan ook in de pan.
  8. Voeg dan de champignons toe. Omscheppen.
  9. Blus af met de tomaten frito en het blik gepelde tomaten.
  10. Deksel op de multicooker en niets meer aan doen. 
  11. Wel ondertussen de bulgur. Zie de foto voor de hoeveelheden.
  12.  Maak de bloemkool schoon, dat wil zeggen - verwijder de buitenste bladeren. Snijd de roosjes wat kleiner en spoel ze schoon. 
  13. Gebruik het vocht van de stoofschotel om je groente en bulgur te stomen.
  14. Plaats het stoomplaatje in de multicooker. 
  15. Giet de bulgur af in een zeef die past in de multicooker.  Giet de olijfolie erover en meng door de bulgur met je hand.
  16. Haal de feta uit de verpakking en leg bovenop de bulgur.
  17. Leg de bloemkool op het stoomplaatje en zet de zeef met bulgur ernaast. 
  18. Schakel de multicooker uit en dan weer aan. Kies voor de stoomfunctie en zet de timer op 15 minuten. 
  19. Breng na het stomen de bloemkool op smaak met de nootmuskaat en peper. Dit alles naar eigen smaak. 
  20. Het meeste vocht wat er nog in zat, wordt gebruikt voor het stomen. Zit er voor het stomen niet genoeg vocht meer in. Voeg dan wat toe. Niet teveel, dat komt de smaak van de stoof niet ten goede. 
  21. En dan...AAN TAFEL!!
Wie is wie. Elisabeth en doneerknop

Flammkuchen of pizza?

Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.

Uiteraard kan je  ook op mijn facebookpagina reageren.


Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.

Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!


Bol.com Algemeen Bol.com Algemeen

Liken is delen.
Wil jij mij een pleziertje doen? Ik geef jou een lekker, simpel en smaakvol recept voor twee personen. Jij waardeert wat ik doe, namelijk dit recept met je delen. Wil jij dit recept dan delen met je vrienden? Deal?! 
Dank je wel! 

Delen mag, graag zelfs...

Even een opmerking. 
Voor alle duidelijkheid, ik word door geen bedrijf gesponsord. Waarom ik merken noem ligt in het feit dat, wanneer je dit wilt maken, weet je wat ik gebruik en waar ik het koop. De producten van Verstegen en Euroma koop ik in de Jumbo, omdat ik die makkelijk kan bereiken. Daar hoef ik niet extra voor te rijden. Maar ze zijn ook te koop in de andere grote supermarkten; behalve bij de Duitse prijsvechters, helaas. 
#nospon

Share by: