12-07-2023
Dit blog is eerder gepubliceerd op een ander platform - 11 juni 2018
Ei in tomaat
Tomatentijd
Het is volop zomers weer en de tomaten zijn wat goedkoper in de winkels. Het is er ook de tijd voor. Ze zijn lekker sappig, maar ook gezond. Destijds bedacht ik een simpel maar smaakvol gerecht met tomaat. Op het platform waar dit recept als eerste werd gepubliceerd werd het al snel een succes. Diverse bloggers probeerden het uit en vonden het lekker. Ook vonden ze hun eigen manier van bereiden en serveren.
Balansdag
Dit is een prima recept wanneer je een balansdag wilt inlassen. Het is zonder met weinig koolhydraten. Alleen maar wat van de panko of paneermeel. Paneermeel kan jezelf eventueel maken van overgebleven koolhydraat-arm brood.
Budget
Het recept is ook nog budget. Want een eitje kost minder dan het dure vlees. Tegenwoordig is het helemaal normaal om een vleesloze dag in te lassen. Mijn eieren koop ik in de Lidl. Het zijn Kipster eieren. Biologisch en met meer bewegingsvrijheid. Ja, ze zijn wel wat duurder dan de plofeieren. Als kruiden heb ik destijds gekozen voor Napoli van Verstegen. Eigenlijk heb ik geen idee of het nog te koop is. Kies anders voor Italiaanse kruidenmix zonder zout.
Extra eiwit
Als extra eiwit heb ik geitenkaas aan toegevoegd. Dat geeft ook meer smaak aan het gerecht.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Paneermeel kan jezelf eventueel maken van overgebleven koolhydraat-arm brood.
Wat heb je nodig
- 2 vleestomaten
- zout
- 2 eetlepels panko of paneermeel
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode paprika's
- 1 courgette
- 1 theelepel Napoli kruiden (zie foto)
- 2 eetlepels geitenkaasbolletjes (optioneel)
- 1 eetlepels verse bieslook, fijngesneden
- 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden
- 100 gram cherry-tomaten
- verse peper naar smaak
Zo bereid je het!
- Was de tomaten, drogen en snijd het kapje eraf. Lepel de tomaat voorzichtig leeg. (Je kan de inhoud invriezen en gebruiken als je vlees gaat stoven).
- Strooi in iedere tomaat wat zout en laat omgekeerd 30 minuten staan. Zo kan het vocht eruit.
- Verwarm de oven voor op185° Celsius.
- Dep de tomaten voorzichtig droog aan de binnenkant. Probeer de tomaten heel te houden.
- Bestrooi de binnenkant met het panko of paneermeel.
- Zet de tomaten in een ovenvaste schaaltje.
- Breek boven iedere tomaat een ei. Probeer de dooier heel te laten. Zet het schaaltje ongeveer 25 minuten in de oven. (check na die tijd of jij het ei goed gestold vind).
- Verwarm terwijl de tomaten in de oven staan de olie in een koekenpan.
- Pel en snipper de uien, doe bij de olie en laat zachtjes bakken.
- Pel en snipper de knoflook. Doe bij de uien.
- Was de paprika's, halveren en verwijder zaad- en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe bij de ui-knoflook in de pan.
- Was de courgette. Verwijder onder-en bovenkant. Snijd dan in blokjes. Doe in de pan bij de andere groenten. Omscheppen.
- Strooi de Napoli kruiden erover.
- Schep de groente regelmatig om en laat het garen.
- Schep de groente op een grote serveerschaal. Zet daarop de tomaten uit de oven.
- Strooi er naar smaak geitenkaasbolletjes over.
- Strooi de kruiden erover en maal er peper naar smaak over.
- Was en snijd de cherry-tomaten en schep door de groenten.
- En dan...AAN TAFEL...
Lijst van diensten
Neem contact met ons op
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!