25-07-2022
Gehaktballetjes met gebakken tomatensaus
Dit recept heb ik op 11-08-2019 op een andere blogsite gepubliceerd.
Albondigas con sofrito
Ik had ook kunnen schrijven: Trio met Spaanse gebakken tomatensaus. Dat had de lading ook gedekt.
Gehaktballetjes
Dat is de vertaling van Albondigas. De sofrito is een Spaanse kooktechniek om tomatensaus maken. Zelf doe ik er altijd nog wat extra groenten bij. Omdat ik dat lekker vind. En de groente maak ik zelden heel fijn.
Kruidenmix Baharat
Euroma heeft een heerlijke specerijen en kruiden mengeling met de naam Baharat. Jonnie Boer heeft het samengesteld. En deze is echt heerlijk. Geen zout toegevoegd.
Trio met groente dus
Tja. Zo zou je dit gerecht ook kunnen noemen. Hoe je het ook noemt. Het was erg lekker. En van die kleuren wordt je toch instant vrolijk. Die kleuren op je bord is nog gezond ook. Deze trio past dus prima op een tafel vol met tapas hapjes of pinchos. Maak het eens in de zomer. Glaasje Sherry erbij of een glas Cava en je waant je bijna in Spanje.
Foodblogswap
Op
atsowyenskitchen vond ik een heerlijk recept met griekse gehaktballetjes in tomatensaus. Wij zijn dol op gehakt dus dat kwam goed uit. Ik maakte en Spaanse variant. Trouwens, Sowyen heeft een site vol met Aziatische gerechten. Dus ben je daar dol op, moet je zeker deze site bekijken.

Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
- flinke scheut olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- snufje zout
- 1 steranijs
- 2 puntpaprika's verse tijm, rozemarijn en oregano
- 1 courgette (geel of groen)
- 1 blikje tomatenpuree (het kleinste blikje)
- 2 grote tomaten
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- water
- 250 gram rundergehakt - biologisch, beter leven keurmerk,
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel Baharat (Euroma - Jonnie Boer)
- vers gemalen peper
Zo bereid je het!
- Verwarm de olie in een ruime bakpan waar je een deksel op kan leggen.
- Pel en snipper de uien. Doe gelijk in de warme olie en laat glazig bakken. Niet bruin. Gaat het te hard, blus af met een scheutje water.
- Pel en snipper de knoflook. Doe bij de uien. Laat ook de knoflook niet bruin bakken.
- Strooi er een snufje zout over en leg de steranijs erbij. Giet er weer een scheutje water over, ongeveer 50 milliliter. Laat rustig pruttelen. Zodra het hard gaat bakken, doe er dan weer een scheutje water bij.
- Was de paprika's. Verwijder zaad en -lijst. Snijd de paprika in blokjes en doe na ongeveer 10 minuten bij de uien in de pan. Laat rustig pruttelen. Als het water is verdampt, laat het even bakken. Blus weer af met water. Roer de aanbaksels los.
- Maak de kruiden schoon en snijd fijn. Doe in de pan bij de groenten. Omscheppen.
- Was de courgette. Verwijder onder- en bovenkant. Halveren en in stukjes snijden. Doe in de pan bij de ui. Omscheppen.
- Voeg de tomatenpuree toe en gerookte paprikapoeder. Laat dit rustig bakken. Blijf zo nu en dan omscheppen.
- Was de tomaten en snijd in blokjes. Verwijder het groene steelaanzet. Dat blijft hard.
- Blus af met water als het te hard gaat bakken.
- Leg een deksel op de pan en kijk zo nu en dan of het niet aanbakt. Voeg dan water toe en schep om.
- Maak het gehakt aan met het paneermeel, Baharat en peper. Draai er balletjes van en bak gaar in een andere pan met wat olie.
- Laat van de sofrito zoveel mogelijk water verdampen. Schep het dan in een schaal of schaaltjes. Geef er de balletjes bij en stokbrood.
- En dan...AAN DE TAPAS!!
Word jij ook zo blij van lekkere recepten voor twee? Heb jij veel vrienden die zitten te springen om lekkere recepten voor twee? Je kan ze nu blij maken. Zodat ze ook lekker met zijn tweetjes kunnen eten. Sharing is caring!
Klik op de button hiernaast of hieronder om de tekst van dit recept te downloaden.
Wil jij ook mooie flyers maken? Check dan via de link. Credits voor jou en mij. Klikhier
Wil je mij iets vragen. Of heb jij misschien een hele goede tip. Plaats dat hiernaast of hieronder. Daar krijg ik bericht van via facebook. En dan kan ik daar reageren. Wat ook weer hier wordt getoond. Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!