Ook lekker om te maken. Past ook prima op een buffet samen met deze Brabantse roggebroodjes. Er zijn altijd mensen die geen vis lusten of er niet tegen kunnen.
Brabants roggebrood met Spaanse makreel
Smørrebrød
Een aantal jaren geleden, in een aflevering van the great British bake off moesten de kandidaten Deense Smørrebrød maken. Nou ben ik in de jaren 70 van de vorige eeuw in Denemarken geweest en Smørrebrød gegeten. Het was een heel buffet met super lekkere gerechten. Vlakbij het Tivoli. Dus ik zat op het puntje van mijn stoel, bij wijze van spreken. Want ik hang-lig eerder op de bank. Maar ik ging wel een beetje rechterop zitten.
Met zijn tweetjes
Aangezien wij met zijn tweetjes zijn heb ik voor ieder als lunch wat sneetjes gemaakt. Niet allemaal verschillend belegd. Maar op één manier.
Maar dat roggebrood - hoe dan?
Ik ben geen bakker, dus dat roggebrood ga ik niet zelf maken. Vers van de warme, ambachtelijke bakker is het natuurlijk het lekkerst. Maar als alternatief kan je in de Jumbo goede roggebrood kopen. En de lIdl heeft zelfs biologisch roggebrood. Dat is mijn favoriet.
Beleg
Maar nu het beleg. In de koelkast stond nog een potje zeewierpesto, en mayonaise. Ook was er nog mini-paprika's en in de voorraad zag ik een blikje makreel op olie. Die had ik gekocht tijdens de Spaanse week in de Lidl. Uiteraard had ik ook gedroogde dille. Dit was voldoende. Vaak is veel ingrediënten gewoon teveel.
Je kan hier zelf natuurlijk ook eindeloos mee variëren. Krijg je gasten is het zeker eens leuk om dit te serveren. Vlak van tevoren klaarmaken kan. Denk dan niet in dagen maar eerder in uren. Goed afdekken en koel zetten. Half uur voor het eten uit de koelkast halen. Bij kamertemperatuur is het toch lekkerder.
Het was een heel buffet met super lekkere gerechten.
Recept is voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels mayonaise (ik had de Belgische van de Lidl)
- 1 theelepel zeewierpesto
- vers gemalen peper naar smaak
- 1 (biologische) citroen
- 6 sneetjes Brabants roggebrood
- 1 blikje makreel op olie
- 4 smaak-paprika's
- 1 theelepel gedroogde dille
Zo bereid je het!
- Meng de mayonaise met de zeewierpesto. Maal er naar eigen smaak peper over.
- Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen. (De rasp wordt zest van de citroen genoemd). Bewaar dit in een schaaltje.
- Halveer de citroen en pers de ene helft uit. Doe citroensap bij het mayo-pesto-mengsel. Proef of jij het lekker vind. Misschien wil je meer citroensap toevoegen.
- Besmeer de sneetjes roggebrood met het mayo-pesto-mengsel.
- Verdeel de makreel over de sneetjes.
- Halveer het roggebrood en leg op een groot bord of serveerplank.
- Halveer de paprika's. Verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de paprika's in dunne reepjes.
- Verdeel de reepjes paprika over alle sneetjes.
- Bestrooi met de gedroogde dille.
- Strooi de zest ook over de sneetjes.
- Leg er nog citroen bij voor de liefhebbers.
- En dan...AAN TAFEL!! 🍽