17-07-2023
Dit blog is eerder gepubliceerd op een ander platform - 02 mei 2018
Brood pizza
Oud brood
Oud brood gooi je nooit meer weg. Zeker wanneer je dit eenmaal hebt gemaakt. Geloof me, je laat je brood zelfs expres oud worden om dit vaker te maken. Beetje overdreven misschien maar het was echt zo lekker. De eendjes kunnen ook kwaken naar het oud brood vanaf vandaag. Die eten maar wat ze horen te eten, kroos of zo. Brood, en dan voornamelijk volkoren is gezond voor de mens en niet voor onze gevleugelde vrienden.
Extra groente
Dit gerecht is ook gewoon lekker als makkelijke zaterdag maaltijd. En je krijgt bovendien ook nog eens je dagelijkse portie groente binnen van 250 gram. Daarvoor hoef je niet per se 's morgens een groene kikkersmoothie te drinken. Als je het lekker vind, gewoon doen, maar ik laat met mijn recepten zien dat het niet direct nodig is.
Lava brood
Ik had eerst wat olijfolie op het brood gedaan, daarna een laagje geraspte kaas erop en dan een minuut of vijf in de oven. Het brood wordt warm en de kaas smelt vast uit. Ondertussen maakte ik de topping van uien, kastanjechampignons en tomaten uit blik. Toen dit klaar was op het warme brood gedaan. Flink wat kaas erover en dan in de oven om de kaas te laten smelten en lichtbruin te bakken. Tegenwoordig wordt dit een lavabroodje genoemd, omdat de kaas zo lekker gesmolten is.
Airfryer
Heb jij een airfryer, dan is het helemaal geweldig. Dit pizza brood kan ook in de airfryer. Daar is de pizzaplaat uitermate geschikt voor. Gebruik wel het spatscherm. De kaas kan gaan ' vliegen' en vast gaan zitten aan je verwarmingselement.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Tegenwoordig wordt dit een lavabroodje genoemd, omdat de kaas zo lekker gesmolten is.
Wat heb je nodig
Voor het brood
- 4 sneetjes oud brood
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Voor de topping
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 500 gram (kastanje-)champignons
- ½ eetlepel Napoli kruiden (zie foto hoger op deze pagina)
- 1 blik tomatenstukjes
- peper naar smaak
- 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 15 gram verse platte peterselie
Zo bereid je het!
- Verwarm de oven voor op 200°Celsius.
- Leg de boterhammen op een bakplaat en druppel er olijfolie over en de geraspte Parmezaanse kaas.
- Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en stel de timer in op 5 minuten. Haal na die tijd de plaat eruit.
- Verwarm terwijl de plaat in de oven staat de olie in een koekenpan.
- Pel en snipper de ui. Doe in de pan.
- Pel en snipper de knoflook. Die kan bij de ui in de pan.
- Veeg of borstel de champignons schoon. Snijd in vieren. En doe in de pan bij de uien. Laat op getemperde hittebron bakken. Roer zo nodig om.
- Strooi de kruiden erover en roer door.
- Wanneer het vocht is verdampt en de groenten zijn gebakken, voeg dan het blik tomatenstukjes eraan toe. Laat om getemperde hittebron zoveel mogelijk vocht verdampen.
- Maal er peper naar smaak over.
- Verdeel de groenten over de boterhammen en strooi de Parmezaanse kaas erop.
- Zet de bakplaat met de belegde boterhammen in de oven en stel de timer in op 12 minuten. Check na die tijd of de kaas is gesmolten. Niet? Laat dan nog 3 minuten staan. Of langer, zoals je dat zelf lekker vind.
- Hak wat platte peterselie fijn en strooi over de boterhammen.
- En dan....AAN TAFEL.
Neem contact met ons op
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!