Dit is ook zo'n heerlijk nagerecht. Zelf gemaakt en met chocolade
Tiramisu met Brandstof bier
Sinds ik op dit dorp woon, koop ik lokaal gebrouwen bier. Het is lekker en ik support mijn locals. Was het bier niet goed, dan zou ik het niet doen. Dat is duidelijk. Ik ga niet iets steunen wat niet goed is. Jij toch ook niet? Juist!
Afijn, ik had een keer Brandstof bier gekocht. Er staat op het flesje dat het een ontbijtbier is. Dat vind ik toch te vroeg om aan het alcohol te gaan. Maar het bier bleef in mijn hoofd zitten. Ik vroeg me af of ik hier een dessert mee zou kunnen maken en zo ja, wat dan. Al snel kwam ik op tiramisu uit. Tenslotte wordt dit ook traditioneel met koffie gemaakt en met likeur. Koffie en iets met alcohol. Nou dat was makkelijk. Dan kan het met dit bier. Want ik had het al geproefd en het smaakt naar koffie. Hoera! Een bier die echt smaakt naar wat op de fles staat. Kom daar nog maar eens om bij de grote brouwerijen.
Zoals je ziet heb ik er geen cacaopoeder over gestrooid. Dat is bewust. Bier is bitter en pure cacao ook. Ik wil ook minderen met suiker - wat lastig is met een dessert. Of het lekker is. Vind dat zelf uit. Bestel het bier en maak het. Tip: pas de hoeveelheid suiker aan naar je eigen smaak. Vergeet niet dat die lange vingers ook suikerbommen zijn.
Nog een wetenswaardigheid. Dit bier wordt met koffie gebrouwen van bonen die op Goeree-Overflakkee wordt gebrand. Dubbel winst en dubbel lokaal dus.
Link naar website van de brouwer - klik hier
Afijn, ik had een keer Brandstof bier gekocht. Er staat op het flesje dat het een ontbijtbier is. Dat vind ik toch te vroeg om aan het alcohol te gaan. Maar het bier bleef in mijn hoofd zitten.
Wat heb je nodig?
- 20 +1 lange vinger
- 1 flesje brandstof bier*
- 250 gram mascarpone
- 500 milliliter slagroom (ik had biologische)
- 4 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel poedersuiker
*of anders toch maar koffie en likeur
Zo bereid je het!
- Giet het bier in een ruime schaal en leg daarin de lange vingers te weken.
- Doe de mascarpone in een schaal en klop los met twee zakjes vanillesuiker.
- Schenk de slagroom in een andere schaal. Voeg twee zakjes van vanillesuiker een de poedersuiker toe. Klop de slagroom stevig en meng dan beetje bij beetje de mascarpone erdoor.
- Ga dan opbouwen. Voorzichtig met de lange vingers, die zijn echt zacht geworden.
- Zelf schep ik altijd eerst een laag van de mascarpone-slagroom op de schaal. Dan een laag lange vingers. Dan strijk ik er nog een laag mascarpone-slagroom op. Laag lange vingers en strijk af met mascarpone-slagroom.
- Dek het af met plastic folie en zet 30 minuten in de vriezer.
- Zet na die tijd in de koelkast.
- Verdeel er porties van en laat op kamertemperatuur komen. Dan is het echt het lekkerst.
- En dan... aan tafel!
Delen mag, graag zelfs... Share if you like... Thank you!
Recepten pagina
Na het lezen van dit recept wil je vast meer recepten van mij bekijken. Ja toch? Dat genot ga je aanbieden. Want ik heb mijn recepten verzamelt op een pagina. En op die pagina zelfs gerubriceerd in meatless monday, of makkelijke zaterdagse recepten. Als je die pagina opslaat zie je vanzelf welke nieuw is. En bevalt je die niet, scroll je toch nog even naar beneden of naar boven. Er zit vast wel iets voor je bij.