Geraspte kaas kopen - Waarom?
Geraspte kaas kopen - waarom?
Inderdaad mijn vraag waarom. Waarschijnlijk omdat het heel gemakkelijk is. Maar heb je weleens op de achterkant van zo'n zakje gekeken?
Lekker op ovenschotels
Ik gebruik regelmatig geraspte kaas bovenop mijn ovenschotels. Die kaas rasp ik zelf. Ik hoor je denken: ja maar zo'n zakje dat is toch handiger. Dat zal ik niet ontkennen. Rits of knip een zakje open en strooi de kaas over je schotel of je eten.
Maar neem eens de moeite en kijk wat je koopt. Hoogstwaarschijnlijk is de kiloprijs hoger dan die van een stukje kaas. En er zit een toevoeging in.
Jazeker, er is iets toegevoegd of dacht je dat het daadwerkelijk alleen geraspte kaas was? Precies.
Anti-klontermiddel
In de zakjes geraspte kaas die ik bekeek zit aardappelzetmeel in. Die toevoeging bracht mij aan het denken. Waar dient het toe.
Drie vragen kwamen in mijn op:
- fungeert het als anti-klontermiddel?
- of is het goedkoop vulstof?
- of zorgt het ervoor dat het zo'n lekker bruin korstje geeft?
Q&A oftewel Question and answer - vraag en antwoord
Aangezien ik maar een receptenschrijfster ben en geen culinair journalist, stelde ik deze vragen via de e-mail aan Felix Wilbrink, dé culinaire journalist van de Telegraaf. Binnen no time had ik antwoord terug. Alle drie raak, schreef hij. Hij vroeg zich tevens af, waarom wie koopt nou een zakje geraspte kaas. Waarop ik antwoordde dat heel veel mensen dit doen. Anders zou het niet meer verkocht worden.
Ik rasp dus zelf mijn kaas. Omdat het veel lekkerder is. En eerlijk gezegd, als er een stukje afbrokkelt, dan eet ik zo'n weesstukje lekker op. Nee, ik ga de kaas niet extra brokkelen natuurlijk.
En daarom zien mijn ovenschotels er niet zo egaal bruin uit. De kaas die ik erover strooi is pure kaas. Er zit geen hulpmiddel in dit de extra bruining geeft.
Veel geraspte kaas nodig
Mocht het nou zijn dat je heel veel geraspte kaas nodig heb. Bijvoorbeeld voor de kaasfondue, of ovenschotel. Ga dan naar een kaaswinkel en vraag welke kaas je hiervoor het beste kan gebruiken. Daar kan je de kaas laten raspen. Dan heb je pure kaas en ook geraspt. Misschien iets duurder, maar je eet wel lekkerder en zonder toevoeging.