07-10-2023
Eerder elders gepubliceerd op 21-10-2015
Slasaus homemade
Kopen kan altijd nog
Slasaus uit een fles. Wie kent het niet. Lekker en handig. Maar soms krijg ik vragen van is het ook zelf te maken. En ja, dat kan zeker.
Oud recept
Omdat ik op diverse platformen heb geblogd ben ik door mijn oude recepten aan het gaan. Deze kwam ik tegen. Hoe toevallig, precies nadat ik de vraag kreeg of slasaus ook zelf te maken is. Daarom plaats ik hier eerst het recept van de slasaus. Ik heb het gemaakt met een staafmixer. Helemaal makkelijk. Mayonaise kan je ook maken met een staafmixer. Dat weet ik van Joop Braakhekke, die maakte het al in de jaren 80 van de vorige eeuw. Nou ben ik al op leeftijd dus ik weet al die dingen. Soms zie ik het op de socials alsof het nieuw is. Tja, zo gaat dat.
Beperkt houdbaar
Deze slasaus is niet onbeperkt houdbaar, dat is logisch. Na drie dagen is hij niet meer bruikbaar. Maar ik weet zeker dat hij dan allang op is. Zo lekker heb je nog nooit een slasaus gegeten.
De eitjes heb ik eerst gekookt. Niet lang, want de dooier moet nog vloeibaar blijven. Zoals bekend is slasaus dunner dan mayonaise. Daarom mengt het ook zo lekker door sla of met andere groenten of aardappelen. Ik had het gecombineerd met black eyed peas. Deze slasaus is beperkt houdbaar omdat je het zelf maakt. Zonder conserveermiddelen. Des te meer een reden om het snel op te maken.
Recept is voor meerdere personen of porties.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Deze slasaus is niet onbeperkt houdbaar, dat is logisch.
Wat heb je nodig?
- 2 zachtgekookte eieren (2 minuten)
- 1 tl mosterd
- 1 el azijn
- 350 ml walnotenolie of olie die jij lekker vind.
- De hoeveelheid olie kan meer of minder zijn. Geheel afhankelijk hoe dik je de slasaus wilt hebben
- zout en peper
Zo bereid je het!
- Pel de eieren en doe in een mengbeker van een staafmixer. Fijn maken. Voeg dan de mosterd en de azijn erbij en meng dit geheel goed door.
- Giet er dan wat olie op en zet de staafmixer op middelhoge snelheid.
- Zodra het gaat binden voeg dan de helft van de olie erbij en blijf mengen.
- Haal af en toe de staafmixer omhoog zodat het totaal goed gemengd wordt.
- Niet te lang draaien anders wordt de emulsie te warm en heb je kans dat het gaat schiften.
- Wanneeer je de saus dik genoeg vindt dan is het klaar. Zelf vind ik dat slasaus dunner moet zijn dan mayonaise dus giet ik de rest van de olie erbij.
- Op smaak brengen met zouu, peper en eventueel nog wat citroensap.
- Overgieten in een spuitflesje waar je mooi mee kunt garneren.
- En dan door of op de salade!!
Nog een recept zonder zakjes en pakjes
Maak jij zelf je slasaus? Stuur je antwoord naar mij via dat formulier...
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!