24-07-2023
Dit blog is eerder gepubliceerd op een ander platform -
17 oktober 2018
Bulgur met gehaktballetjes
B B met R
Ik had eigenlijk B-B met R in gedachten. En wat is B-B met R zal je misschien denken? Dat ga ik je uitleggen.
Dat is Bruine Bonen met Rijst. Het is van oorsprong een Surinaams gerecht. Ik heb er een Mediterraanse twist aan gegeven. Met de Bulgur in plaats van rijst en de specerijenmengeling Al Andalus. Dus eigenlijk is het B-B met B.
Minder pittig
Het is niet zo pittig. Dat betekend dat het voor iedereen te eten is. Ook voor kinderen. En voor mensen die niet van pittig eten, zoals manlief en ik. Wil je wel pittiger eten, dan kan je altijd zelf nog wat sambal of harissa toevoegen.
Uit een potje
De bruine bonen komen deze keer uit een potje. Soms vergeet ik mijn peulvruchten te weken of komt het even niet zo uit. Of ik krijg ineens zin in bonengerecht. Peulvruchten zelf weken en koken is wel goedkoper. Daarom doe ik dat ook regelmatig. Alleen deze keer niet. Doe daar niet moeilijk over. Het gaat erom dat je peulvruchten eet tenslotte. En dan ook nog het soort wat je zelf lekker vind. Peulvruchten zijn namelijk heel gezond voor je.
Makkelijk op te warmen
Op deze manier heb je ook nog eens snel een maaltijd op tafel. Wat ook wel fijn is na een lange werkdag tenslotte. Heb je een gezin met meerdere eetmomenten, dan kan je dit ook nog eens makkelijk opwarmen. In de oven of magnetron.
Een paar weetjes over bulgur.
Wist je dat Bulgur:
- ondanks dat het koolhydraten bevat, past in een koolhydraatarm dieet-
- een glykemische indexcijfer van 48 heeft -
- meer vezels heeft dan rijst -
- maar ook 50% minder koolhydraten dan rijst-
- een goede bron is van diverse vitaminen en mineralen-
- gezonder is dan couscous-
- snel klaar is-
- past in een gevarieerd eetpatroon -
- budgetvriendelijk is -
- een heerlijk product is om je salade te pimpen -
- een tarwesoort is die wordt gekookt of gestoomd en daarna gemalen of gebroken.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Ik heb er een Mediterraanse twist aan gegeven.
Wat heb je nodig
Voor de bulgur
- 150 gram bulgur
- 300 milliliter water
Voor de groenteschotel
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 500 gram (kastanje-)champignons
- 1 potje bruine bonen - netto-uitlekgewicht 230 gram
- 2 eetlepels tahini
- 2 tomaten in blokjes
- 15 gram verse platte peterselie
- 2 eetlepels Nigella zaadjes
Voor het gehakt
- 250 gram rundergehakt
- ½ eetlepel Al Andalus specerijenmengeling
- 3 eetlepels paneermeel
- vers gemalen peper
Zo bereid je het!
- Doe de bulgur in een pan, voeg het water toe en kook gaar in ongeveer 15 minuten.
- Verwarm de olie in een wok of braadpan.
- Pel en snipper de ui. Doe in de pan.
- Pel en snipper de knoflook. Die kan bij de ui in de pan.
- Veeg of borstel de champignons schoon. Snijd in vieren. En doe in de pan bij de uien. Laat op getemperde hittebron bakken. Roer zo nodig om.
- Maak het gehakt aan met de kruiden, het paneermeel en de peper. Draai er balletjes van. Doe de balletjes in pan bij de champignons. Laat bruin bakken. Schep zo nu en dan voorzichtig om.
- Open het potje met bonen. Giet de bonen af boven een zeef. Spoel de bonen af met stromend water. Voeg toe bij de gehaktballetjes wanneer die bruin gebakken zijn. De bonen hoef je alleen maar te verwarmen.
- Doe de tahini erbij en roer weer door.
- Voeg de bulgur toe. En schep weer voorzichtig om.
- Halveer de tomaten, snijd de helften nog eens door. Verwijder zaad- en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Zet apart.
- Hak de platte peterselie niet al te fijn. Voeg bijna alles toe. Maar bewaar wat voor de garnering.
- Verdeel bulgur met gehakt en bonen over twee borden. Verdeel ook de tomatenstukjes over de borden.
- Strooi de Nigella zaad erover en de rest van de platte peterselie.
- En dan....AAN TAFEL!!
Neem contact met ons op
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!