Gehakt is veelzijdig. Wij eten het graag. Jij ook?
26-02-2021
Slavink huisgemaakt
Hoe komt de slavink aan zijn naam?
Deze is bedacht door slager Toon Spoelder uit Laren, in 1952. De blinde vink bestond al en deze slager maakte daar een variant op. De blinde vink wordt oorspronkelijk gemaakt met kalfsgehakt en omwikkelt met rundvlees. De slavink wordt gemaakt met half-om gehakt. Half-om-half gehakt is rundergehakt en varkensgehakt gemengd en omwikkeld met spek. Aangezien slager Toon zijn variant bij sla at, kreeg het de naam slavink.
Zelf maken
Ik mag graag een slavinkje eten en niet per se bij sla. Bij alle groenten eigenlijk. Maar in het gehakt van de kant-en-klare vinken zitten toevoegingen die ik liever niet eet. Dus het werd tijd voor een huisgemaakte versie uit mijn keuken.
Veel werk
En nee, dat is niet veel meer werk. Het is ietsiepietsie meer werk. Het kost niet meer tijd dan een gehaktballetje draaien. Die vinken moet je toch ook bakken tenslotte.
Meer meer meer
Zo mag ik ze vaker maken vond manlief, hij vond het erg lekker. Dat is een mooie aanmoediging om hier het recept te plaatsen.
Deze keer heb ik het gegeten met gekookte bloemkool en aardappelen zoals je op de foto kan zien. Door de toevoeging van de tomaten in de jus en de tuinkers die ik er over heb geknipt, werd het een kleurrijke maaltijd.
Ik mag graag een slavinkje eten en niet per se bij sla.
Recepten zijn voor 2 personen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.
Wat heb je nodig?
- 250 gram biologisch rundergehakt
- 1 ei
- flink wat vers gemalen zwarte peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- flinke snuf chilimelange
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 plakjes ontbijtspek
- 2 klontjes (bak)-boter
- 1 blik gepelde tomaten
- paar druppels Worcestershiresaus
Zo bereid je het!
- Verwarm de oven voor op 180°Celsius.
- Doe het gehakt in een kom.
- Breek het ei erboven.
- Maal de peper erover.
- Rasp de nootmuskaat en doe er gelijk bij.
- Voeg de chilimelange toe.
- Strooi het paneermeel erbij.
- Meng het gehakt nu goed. Als het goed is, is het gehakt zacht geworden en toch stevig.
- Vorm het gehakt tot een slavink.
- Leg 2 plakjes spek een beetje overlappend op je werkplek. Neem dan 1 van de ballen. Leg op het spek en rol op. Zorg dat het de vorm krijg van een slavink.
- Verwarm een koekenpan en leg de slavinken erin. Laat het spek, op getemperde hittebron bakken.
- Draai om als één kant bruin is. En doe dan de klontjes (bak)-boter erbij.
- Leg er een deksel op en laat op een lage hittebron bakken. Kijk af en toe onder het deksel om te kijken of het niet te hard gaat.
- Wanneer alle kanten bruin zijn, een beetje krokant mag best. Haal je de slavinken uit de pan. Leg op een ovenvaste schaal en zet in de oven. Met de timer op 15 minuten.
- Blus het bakvet af met de gepelde tomaten en wat water.
- Paar druppels Worcestershiresaus erbij.
- Doorroeren en laten pruttelen.
- Leg de slavinken nog even in de saus terug.
- En dan...AAN TAFEL!!
Ga terug naar home via onderstaande link
Gratis download
Wil je het recept bewaren? Klik dan op de button hieronder.