Op zomerse dagen lust ik best heel graag een ijsje. Dat geef ik gewoon toe. Voordat ik ziek werd maakte ik zelf ijs. Dat blijft gewoonweg het lekkerste. Maar als tweede lekkerste ijs, is die van de warme bakker bij mij op het dorp. Het gebak is er zalig van. En zo nu en dan een ijsje van deze ondernemer is ook echt heerlijk. Vers gedraaid en vers uitgeschept. Op is op. Dat vind ik ook zo prettig.
IJs maken begint bij verse producten. Je maakt eerst de vla en dat doe je met verse eidooiers. Check echt de datum. Met oude eieren wordt het nooit zo lekker. De vla is gegaard eigeel. Daarmee voorkom je darmproblemen.
Hoe weet je wanneer je vla gaar is. Daar is een hele simpele methode voor. Je bent de substantie al een tijdje aan het garen. Je merkt ook dat het dikker gaat worden. Steek dan eens een lepel in de massa. Trek met je vinger aan de bolle kant, met je vinger vanaf de steel naar beneden een streep door de vla. Wanneer de massa niet doorloopt is de vla gaar.
Toen ik dit dessert maakte had ik nog een ijsmachine. Dan is het al ijs wanneer je de tiramisu gaat opbouwen. Het voordeel is dat de lange vingers er niet doorheen zakken. Heb je geen ijsmachine verdeel dan het ijs over twee of drie bakken. Zet in de vriezer en ga er na 15 minuten met een vork door. Hierdoor krijg je geen ijskristallen. Je merkt ook of het ijs steviger begint te worden. Je kan dan laag voor laag gaan opbouwen. Laat de ene laag eerst weer wat aanvriezen voordat je de andere laag erop doet. Ook een heerlijk dessert om met kerst te serveren.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Ook een heerlijk dessert om met kerst te serveren.
Wat heb je nodig
Zo bereid je het!
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!