Nog zo'n snel gerecht met courgette. Zo op tafel.
Courgetti met zoete aardappel en geitenkaas
Eet meer groenten. Het is goed voor je lichaam en geest. Eet minder vlees. Beter voor het milieu en je lichaam.
Leuk allemaal. Maar soms kom je terecht in een tussenseizoen. Zeker wanneer je net als ik eet volgens het ritme van de seizoenen. Ik weet dat er mensen zijn die zelfs tijdens een hittegolf erwtensoep kunnen eten. Nou ik dus niet. Tenzij het een lichte slasoep met doperwten is. Dat is een hele andere erwtensoep dan die we in de winter eten.
Momenteel vliegen de courgette ons nog om de oren, dus dat eten we dan. Niet dat eten we maar. Nee, dat eten we graag. Althans, ik dus.
Samen met zoete aardappel, wat ook een groente is btw, was het echt een heerlijke maaltijd. Snel klaar ook. Want de courgetti hoeft niet lang te pruttelen. De zoete aardappel heb ik in de oven gepoft. Dat kan een tijdje duren. Heb je nou een magnetron, gebruik die dan. Dat scheelt je al gauw 45 minuten. Dan heb je echt binnen 30 minuten een simpele maar smaakvolle maaltijd op tafel.
Zelf heb ik geitenkaas gebruikt. Vind je dat niet lekker, kies je een andere kaas. Eet wat jij lekker vind. Eten moet fijn zijn. Geen strijd.
Wat heb je nodig?
- 1 zoete aardappel
- 1 stuk aluminiumfolie voor de aardappel
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 courgette
- 1 flesje kookroom
- 4 tomaten
- 1 verpakking geitenkaas voorgesneden rolletje
- 1 theelepel gedroogde oregano
- vers gemalen peper
Zo bereid je het!
- Warm de oven voor op 180°Celsius.
- Boen de aardappel schoon. Prik in met een vork op diverse plekken.
- Leg de aardappel op het stuk aluminium folie en smeer in met olie. Vouw dicht en leg in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en zet de timer op 45 minuten. Snijd na die tijd de aardappel doormidden. Check of hij helemaal gaar is. Zo niet. Vouw de helften tegen elkaar aan. En vouw het aluminiumfolie er omheen. Zet de timer op 15 minuten.
- Verwarm ondertussen de olie in een hapjespan.
- Pel de ui en het teentje knoflook. Doe in de warme olie en laat zachtjes fruiten.
- Was de courgette. Verwijder de steelaanzet en maak met de groentenpuntenslijper courgetti.
- Leg de courgetti in de pan bij de ui en laat rustig bakken.
- Voeg de kookroom toe en laat al omscheppend warm worden.
- Was de tomaten, halveren en met de courgetti meewarmen.
- Haal de ovenschaal met de zoete aardappel uit de oven en leg de zoete aardappel op je werkplank.
- Schep de courgetti uit de pan en doe over in de warme ovenschaal.
- Maak helften van de zoete aardappel platter met een pureestamper.
- Verdeel de geitenkaas erover. Strooi er naar smaak de oregano en vers gemalen peper over.
- Zet de ovenschaal nog 10 minuten terug in de oven. Zo wordt de kaas lekker zacht.
- En dan...AAN TAFEL!