20-05-2023
Bietenspread
Rode kroot
Of rode bieten. Als ik aan mijn moeder vroeg wat eten we vandaag? Zei zij altijd krootjes. Ik wist dus heel lang niet anders dat ze zo heette. Later ging ik bij een plaatselijke supermarkt werken op zaterdag, op de groente afdeling en daar leerde ik dat ze ook bietjes heten. Mij maakt het niet uit hoe je ze noemt. Lekker zijn ze wel. Althans, dat vinden manlief en ik.
Variatie
In de vriezer lag nog een grote biet. In de koelkast gezet om rustig te laten ontdooien. En zo had ik ook rustig de tijd om na te denken wat ik er van ging maken. Graag bedenk ik zelf variaties. Maar dat weten mijn vaste volgers allang.
Nog nooit
Ik ging bij mezelf te rade. Welk gerecht heb of had ik nog nooit gemaakt. Het antwoord kwam snel oppoppen. Dat was namelijk een spread of dip van bieten. Helemaal hip en van deze tijd. Ik had voordat ik ziek werd een kleine hakmolen gekocht van de Lidl. Naast een blender en een staafmixer leek mij dit erg handig. Compact, snel te pakken en goed schoon te maken. De kom is van glas en dat vind ik ook fijn. Nou heeft glas ook een één nadeel. Het is breekbaar. Manlief haalde de kom na één keer te hebben gebruikt uit de vaatwasser -en zetten hem vakkundig naast het aanrecht. Ai, dat was zonde. Geen nood, een nieuwe besteld. Nu heb ik dus een reserve motor in de kast. Zoals er wordt gezegd-elk nadeel heeft ook een voordeel.
Hummus van biet
Soms wordt het hummus van biet genoemd. Dan zitten er kikkererwten in en tahini. Dat wilde ik niet. Ik wilde het koolhydraatarm houden. Erbij heb ik wrappuntjes gegeven. Maar je kan ook toast maken van koolhydraat-arm brood. Maar net wat jij het liefste eet.
Recept is voor twee personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Dat was namelijk een spread of dip van bieten.
Wat heb je nodig?
- 1 gekookte biet van ongeveer 450 gram
- 1 sjalotje
- 1 limoen
- 5 eetlepels roomkaas
- 1 eetlepel goede olijfolie
- 2 eetlepels gezouten cashewnoten
- 1 eetlepel verse peterselie
- paar draaien van de pepermolen
- 5 blaadjes verse munt
- 1 eetlepel sojasaus, ik had van het merk Tomasu #nospon
- 1 eetlepel gebakken Indische uitjes
Zo bereid je het!
- Pel of schil de biet.
- Snijd in stukken en doe in jouw keukenapparaat naar keuze.
- Pel het sjalotje. Snijd in stukken en doe bij de biet.
- Halveer de limoen. Pers uit en doe het sap ook bij de biet.
- Schep de roomkaas erbij.
- Voeg de cashewnoten toe. Houdt wat achter om te garneren. Die hak je zelf.
- Maal dit allemaal fijn.
- Voeg dan de peterselie toe, de peper en de munt.
- Laat nog even draaien.
- Proef nu of jij het zo lekker vind.
- Voeg de sojasaus toe en schep om.
- Schep het over in een leuk en passend schaaltje.
- Garneer met de gehakte cashewnoten en strooi de Indische uitjes erover.
- En dan.... dippen maar.
Lijst van diensten
Neem contact met ons op
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!