06 maart 2024
Eerder gepubliceerd op een andere site 28 oktober 2018
Orzo met gegrilde groenten, feta en Serrano-ham
Pasta
Pasta! Het wordt hier graag gegeten. Als ik aan meneer vraag, 'wat wil je eten'? Krijg ik steevast het antwoord: 'iets met pasta'. Natuurlijk. Nou had ik dat al op de planning. De groente heb ik gegrild in de oven. Feta lag nog in de koelkast en ook Serranoham. Die laatste moest op. Dus snel, simpel en smaakvol.
Wat is orzo
Orzo of risone. Twee namen voor hetzelfde product. Natuurlijk werkt dat verwarring in de hand. Om die verwarring nog groter te maken, hanteer ik ook beide namen. Aan de andere kant, misschien maak ik het ook zo duidelijk. Eén product, twee namen. En bij die twee namen blijft het niet. Daar kwam ik onlangs achter.
Op zijn Grieks
De Grieken eten deze pasta ook en die noemen het weer anders. Uiteraard, want ze spreken daar Grieks. Hahaha. Op zijn Grieks heet het:Is
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo. Toch handig om te weten wanneer je naar Griekenland gaat.
Niet veel nodig
Van deze pasta heb je niet veel nodig. Ik gebruik een halve cup - zie foto maatlepels in mijn gerechten. Dit is voor twee personen, en voor ons meer dan genoeg. Dat komt omdat ik veel groente toevoeg.
Romig
Kook de orzo gaar. Ze is dan lekker romig en zacht. Al dente is helemaal niet lekker. Deze pasta is ook geschikt om risotto mee te maken.
Tekst van het recept vind je onder deze foto's! Scroll dus door.
Recept is voor 2 personen
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Dat komt omdat ik veel groente toevoeg.
Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 (punt-)paprika's
- ½ courgette
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- zwarte peper naar smaak
- 150 gram orzo - risone
- 1 verpakking met Feta
- 1 verpakking met Serranoham
Zo bereid je het!
- Verwarm de oven voor op 175°Celsius.
- Snijd van de ui de bovenkant af. Zet in een ovenschaal.
- Leg de teentjes knoflook in de ovenschaal.
- Was de paprika's en leg ook in de ovenschaal.
- Halveer de courgette en leg ook in de ovenschaal.
- Meng de Italiaanse kruiden met de olie en giet over de groenten.
- Zet de schaal in de oven. Zet de timer op 30 minuten.
- Na het garen, maak je de groenten schoon en snijd je klein.
- Kook ondertussen de orzo - risone gaar zoals je kan lezen op de foto op deze pagina (scroll naar boven).
- Giet de gare orzo - risone af. Doe terug in de pan en meng de gare groenten erdoor. Maal peper naar smaak erover.
- Verdeel het orzo - risone - groentenmengsel over twee borden.
- Brokkel en verdeel de Feta erover en verdeel de Serranoham over de beide borden.
- En dan...AAN TAFEL!!

Vind jij orzo ook een lekkere pasta?
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!