Tiramusi maar dan met bier. Huh, met bier? Ja met bier. En dat was lekker. Probeer het maar eens.
Omgekeerde clafoutis met Reine Claude pruimen
Too good to go
Wie kent die app niet? De app die voedselverspilling tegengaat. En aangezien ik sinds kort een nieuwe mobiel heb die al die apps kan herbergen en uploaden, wilde ik deze app ook. Het koste me wat moeite om aan een pakket te komen.
Kwestie van timing
Iedere avond rond 19.30 uur keek in de app en ik zag dat alle pakketten al waren vergeven. Maar ik zag ook het tijdstip. Ah, dat vraagt om een zekere aanpak. Goede timing en de app blijven verversen.
Bingo
Eindelijk lukte het mij. Vrijdag kon ik het pakket ophalen bij de Lidl. Mooi. Ik was stiknieuwsgierig. Dat snap je.
Naar de winkel
Ik ging naar de winkel, pakte netjes een wagentje en liep regelrecht naar de kassa. Wachtte geduldig in de rij en de kassière haalde mijn pakket. Ik moest nog even swipen en het pakket was mijn. Ik was niet ontevreden. Een mooie krop ijsbergsla, een berg tomaten maar ook pruimen. Reine claude. En die zijn lekker. Van alle pruimen was één die rot was. Gelijk weggegooid.
Maar wat te maken
Met die pruimen wilde ik een lekkere clafoutis maken. Maar niet zoals gebruikelijk. Ik wilde kijken of ik hem andersom kon maken. Een soort van tarte tatin maar dan zonder (blader-)deeg. Nee, met het beslag wat gebruikt wordt voor de clafoutis. Een soort van pannenkoekbeslag.
Zelfs de karamelsaus maakte ik andersom. En het lukte ook nog.
Wat heb je nodig?
- 25 gram roomboter
- 25 gram (riet-)suiker
- 50 milliliter water
- sap van 1 sinaasappel
- 400 gram pruimen
- 1 bekertje crème fraîche - 200 gram
- 3 eieren
- 150 gram bloem
- 1 dopje oranjebloesemwater
Zo bereid je het!
- Smelt de boter in een koekenpan.
- Voeg gelijk de suiker toe en het water.
- Laat op kleine pit staan tot alle suiker is opgelost en het water verdampt. ROER NIET...DRAAI DE PAN WAT ROND.
- Was de pruimen. Halveer ze en verwijder de pit. Vang het sap op.
- Wanneer de suiker is gesmolten en het begint wat bruin te worden voeg dat het sap van de sinaasappel toe.
- Doe de gehalveerde pruimen in de pan samen met het sap en laat rustig pruttelen tot je draden kan trekken in de karamel.
- Draai de hittebron uit en laat staan.
- Verwarm de oven voor op 185° Celsius.
- Doe de crème fraîche in een ruime kom en klop los met een mixer of garde.
- Breek één voor één de eieren en voeg toe.
- Zeef de bloem en wanneer alle eieren zijn opgelost voeg dat toe aan dit mengsel. Rustig met een spatel omscheppen.
- Meng het dopje oranjebloesemwater erdoor.
- Schep de pruimen en karamel in een taartvorm. Verdeel daar het beslag over.
- Zet de taartvorm in de oven en de timer op 30 minuten. Wanneer het beslag niet meer vloeibaar is kan de clafoutis uit de oven.
- Laat wat afkoelen voor je de taartvorm omdraait.
- Omdraaien in puntjes verdelen.
- En dan...AAN TAFEL!
Wil je een reactie achterlaten? Dat kan. je reactie wordt niet getoond op de website
Delen mag, graag zelfs... Share if you like... Thank you!
Recepten pagina
Na het lezen van dit recept wil je vast meer recepten van mij bekijken. Ja toch? Dat genot ga je aanbieden. Want ik heb mijn recepten verzamelt op een pagina. En op die pagina zelfs gerubriceerd in meatless monday, of makkelijke zaterdagse recepten. Als je die pagina opslaat zie je vanzelf welke nieuw is. En bevalt je die niet, scroll je toch nog even naar beneden of naar boven. Er zit vast wel iets voor je bij.