'
25-01-2023
Eerder gepubliceerd op een ander blog: 24-04-2019
Raapstelen salade recept
Keeltjes
Raapstelen worden ook wel keeltjes genoemd. Ieder voorjaar wil ik zeker een paar keer raapstelen, of keeltjes zoals ze ook worden genoemd, eten. Ze bevatten ijzer én vitamine C. De ideale combinatie. De vitamine C zorgt voor een goede opname van de ijzer. Na de winter is bij de meeste mensen de weerstand tot nul gedaald. Juist daar kan deze groente helpen.
Meiknolletjes
Raapstelen is het loof van de meiknolletjes. Die later, in mei dus, worden geoogst. Eigenlijk een dubbeldoel-groente. Bij koeien bestaat dat ook, dat noemen ze het dubbeldoel-koeien. Eerst geven ze melk en wanneer de koe te oud is geworden, wordt het geslacht. Het vlees wordt dan door diverse slagerijen verkocht. Raapstelen zijn kort verkrijgbaar, hooguit een maand of anderhalf. Geniet er dus van. Ik had trouwens een beetje mazzel, want de groenteboer had de raapstelen al voor mij schoongespoeld. Dus ik was snel klaar en had geen kleddernatte groente. Service van de zaak, zoals ze zeggen.
Salade
Deze keer heb ik er een salade meegemaakt. Ik had al eerder een foto geplaatst, met de vergeten vis - Griet en de Hasselback-aardappel. De salade lag onder de aardappel. Maar voor meneer en mezelf had ik een groot bord erbij gemaakt om te delen. Lekker samen eten. Of als je dat niet fijn vind, opscheplepels erbij en opscheppen naar eigen voorkeur.
Vlees, vis, kaas of ei
Oorspronkelijk had ik er nog een hasselback aardappel en gebakken Griet bij gegeten. Maar deze salade is ook erg lekker als lunch salade. Of als bijgerecht. Je kan het overal mee combineren. Net wat jij lekker vind.
Tekst, recept en meer foto's vind je onder deze foto!
Recept is voor 2 personen
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt namelijk overeen met de bereidingswijze.
Ik ben dol op gezonde voorraad
Wat heb je nodig?
- 75 gram spekblokjes
- 1 ui
- 2 paprika's
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 eetlepel Euroma kruiden bonenschotel - glazen potje
- middelgroot blik met zwarte bonen
- 1 krop little gem
- 2 tomaten
- 75 gram zachte geitenkaas
- vers gemalen zwarte peper
Zo bereid je het!
- Schakel de multicooker in of zet een hapjespan op een hittebron. Het werkt allebei hetzelfde.
- Doe de spekblokjes in de pan en laat rustig uitbakken.
- Pel en snipper de ui. Doe bij de spekblokjes en laat zachtjes meebakken.
- Was de paprika's. Halveren en verwijder de zaad en -lijsten.
- Snijd de paprika's in niet te kleine stukken.
- Doe in de pan en laat rustig meebakken en garen.
- Veeg of borstel de champignons schoon. Snijd in stukken en laat ook rustig meebakken.
- Voeg de kruiden toe. Omscheppen en leg een deksel op de pan. Laat zo 5 minuten staan.
- Giet de bonen af en laat uitlekken.
- Roer de groenten in de pan om en voeg de bonen toe. Laat goed warm worden op getemperde hittebron. Voeg eventueel een beetje vocht toe.
- Verwijder van de little gem de stronk en lelijke buitenst e bladeren.
- Halveer dan de krop en snijd in stukken. Voeg dit bij de bonenschotel.
- Schakel de hittebron uit.
- Was de tomaten en snijd in stukken. Doe in de pan. Doorscheppen.
- Verdeel de schotel over twee borden.
- Leg de geitenkaas erop en maal er de peper over.
- En dan...AAN TAFEL 🌶🥓🍽
Meer recepten uit de gtg Russell Hobbs
Wil je mij wat vragen? Dat kan via dit formulier
Volg je mij al op facebook? Doen hoor, je ziet dan direct wanneer ik een nieuw recept plaats.
Uiteraard kan je ook op mijn facebookpagina reageren.
Je kan 1 van onderstaande logo's gebruiken om dit recept te delen met wie je maar wilt.
Vind jij het iedere week ook zo lastig om te bedenken wat je zou moeten gaan eten? Dan heb jij mazzel, want ik maak regelmatig weekmenu's. Die kan je gratis downloaden direct vanaf deze pagina. De weekmenu's zijn gevarieerd en met recepten voor ieder wat wils. Check it out!